SETA > Yorum |
General Sisi'nin Cumhurbaşkanı Olma İhtimali

General Sisi'nin Cumhurbaşkanı Olma İhtimali

Mısır'da Savunma Bakanı General Sisi için bir sonraki adımın Cumhurbaşkanlığı makamı olacağı söylenebilir. Çünkü adaylığını desteklemek için yeni kampanya grupları ve hareketler ortaya çıktı bile.

Mısır kamuoyu, Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığı adaylığı konusunu daha açık bir ÅŸekilde tartışmaya baÅŸladı. Ülke medyası General Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığı adaylığı konusunu geçen Cumartesi günü kamuoyuna tekrar taşıdı. Yarı resmi gazeteler ve yönetime yakın medya kuruluÅŸları, Sisi’nin kararını verdiÄŸini ve aday olacağını yazdı.

Ancak askeri kaynaklar söz konusu söylentileri yine yalanladı. Ordu sözcüsü Muhammed Ahmed Ali, medyayı güvenilir yayınlar yapmaya ve daha dikkatli olmaya çağırarak, silahlı kuvvetlerin bu dönemde Anayasa Referandumu ve ÅŸiddetle mücadele konularına ağırlık verdiÄŸini ifade etti.

Mısır’da genel olarak, kamuoyuna sızdırılan Sisi’nin adaylığı ile ilgili haberlerin ardından askeri kaynaklardan yalanlama açıklaması yapılsa da, yine de açıklamanın bir yerine, “Her Mısır vatandaşı aday olabilir” ÅŸeklinde bir cümlenin eklenmesi de ihmal edilmemekte ve açık kapı bırakılmaktadır.

Mısır’ın en eski partilerinden Vefd’in yayın organı Vefd Gazetesi, “güvenilir siyasi kaynaklardan alındığı” ifade edilen bilgilere dayanarak, “Savunma Bakanı Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde aday olma niyetinde olduÄŸunu” yazdı.

Ülkenin yarı resmi yayın organı El Ahram’ın elektronik sayfası da aynı mealde bir haber yayımladı. El Ahram’ın, Suudi Arabistan finanslı televizyon kanallarından MBC’nin Mısır’da YaÅŸananlar adlı programını haberine kaynak göstermesi dikkat çekti. Programda “Sisi kararını verdi, aday olacak” denilmiÅŸti.

El Ahram’ın haberine göre Sisi, 14 ve 15 Ocak 2014 tarihlerinde yapılacak Anayasa Referandumu’nun ardından adaylığını açıklayacak.

Öte yandan, bu süreçte Sisi’nin görevinden alınarak yerine Genelkurmay BaÅŸkanı Sıdkı Subhi’nin atanacağı ÅŸeklinde söylentiler de dolaÅŸmaya baÅŸladı. Ancak askeri kaynaklar, söz konusu haberlerin de doÄŸru olmadığını duyurdu.

Vatan gazetesine konuÅŸan ve adı açıklanmayan askeri kaynak, söylentilerin gerçeÄŸi yansıtmadığını ifade ederek, Yüksek Askeri Konsey’in General Sisi’yi görevinden almadığını belirtti. Habere göre askeri kaynak, “Çünkü General Sisi, CumhurbaÅŸkanlığı adaylığı konusunda henüz nihai kararını vermemiÅŸtir.” dedi.

SÄ°SÄ°’NÄ°N HALK DESTEĞİ

Savunma Bakanı General Abdulfettah el Sisi, Mursi’nin devrilmesinin ardından Mısır halkının önemli bir bölümü tarafından ülkenin kurtarıcısı olarak algılanıyor. Rabia ve Nahda meydanlarının boÅŸaltıldığı süreçten, Sisi kendi destekçileri tarafından “güçlü yönetici” imajını daha da güçlendirerek çıktı.

3 Temmuz’da asker tarafından ilan edilen yol haritası sürecinin ilk aylarından itibaren, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığına adaylığı medyada tartışılmaya baÅŸlandı. Ahmet Åžefik gibi birçok siyasi pozisyon, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığı adaylığını destekleyeceÄŸini açıkladı.

Mursi’nin devrilme sürecinin en önemli aktörlerinden olan Temerrud Hareketi de General Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığını hararetle destekliyor. Hareketin liderlerinden Mahmud Bedir yaptığı bir açıklamada, “CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerine kadar eÄŸer ülkede güvenlik ve istikrar saÄŸlanamazsa, Sisi’yi destekleyeceÄŸini” söylemiÅŸti. Sisi de daha önce Wall Street Journal’a verdiÄŸi bir röportajda CumhurbaÅŸkanlığı için açık kapı bırakmıştı.

Geride kalan süreçte, Ä°hvan’ın etrafındaki siyasi aktörler dışındaki bütün oluÅŸumlar nezdinde, ülkede güven ve istikrarı ancak güçlü bir liderin saÄŸlayabileceÄŸi, bu liderin de Sisi olduÄŸu ÅŸeklinde bir algı oluÅŸturulmuÅŸ durumda.

Selefi Nur Partisi, El Ezher ve Sûfi Tarikatlar gibi siyasi olmayan veya siyaset tecrübesinden yoksun Ä°slami akımların da Sisi’yi destekleyeceÄŸi dikkate alındığında, adil ve hilesiz bir seçimde Sisi’nin en güçlü aday olacağı muhakkak.

Temmuz veya AÄŸustos aylarında CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri yapılsa ve Sisi aday olsaydı eÄŸer, büyük ihtimal rakiplerine fark atar ve birinci turda seçimleri kazanırdı. Çünkü Sisi kısa bir zaman içerisinde Mısır halkının kahramanı haline gelmiÅŸti.

Ancak doÄŸrudan hizmet götürme konumunda olmayan bir siyaset adamının, halk desteÄŸini uzun süre korumasının çok zor olduÄŸu muhakkak. Hayat pahalılığının artmaya devam etmesi ve tüp gaz krizi gibi ekonomik sıkıntılar, Sisi’yi her geçen gün daha da yıpratmaktadır.

Bu süre zarfında ise 30 Haziran sürecini destekleyen siyasi pozisyonlar da birer birer tutumlarını gözden geçirdi. Bu nedenle, Sisi’nin Ä°slamcılardan devrimci seküler gruplara deÄŸin karşısında önemli bir bloÄŸun oluÅŸacağını öngörebiliriz.

Ancak, 6 Nisan Hareketi lideri Ahmed Mahir ve yardımcısı Muhammed Adil gibi isimlerin hapsedilmesi, devrim ve deÄŸiÅŸim hareketlerinden bazılarının “Yol Haritası”na destek konusunda geri adım attığını gösteriyor.

REFERANDUM VE SONRASI

Ülkede, seçimler için süre uzadıkça Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığı adaylığı konusu gündemden çıktığından, zaman zaman konu medya aracılığıyla gündeme getirilerek, tepkiler gözleniyor ve nabız yoklaması yapılıyor.

Ancak her olursa olsun, yeni anayasada yer alan “Savunma Bakanı’nın iki cumhurbaÅŸkanlığı dönemi için seçilmesini” öngören madde, Sisi’nin 8 yıl boyunca Savunma Bakanlığı görevini garanti altına alıyor. Ülkede, referandumun en az yüzde 70 bandında “evet” oyu ile kabul edileceÄŸine kesin gözüyle bakılırken, General Sisi’nin Savunma Bakanlığı koltuÄŸu garanti olarak görülüyor.

Bu nedenle, Sisi için bir sonraki adımın CumhurbaÅŸkanlığı makamı olacağı söylenebilir. Çünkü adaylığını desteklemek için yeni kampanya grupları ve hareketler ortaya çıktı bile. Bunların başında “Kemmil Gemilek” (Ä°yiliÄŸini Tamamla) Hareketi gelmektedir. Hareketin koordinatörleri bir basın toplantısı düzenleyerek, Savunma Bakanı Abdul Fettah Sisi’nin CumhurbaÅŸkanı adayı olması için 20 gün içerisinde 3 milyon imza topladıklarını açıkladı. Kemmil Gemilek Hareketi aktivistleri toplamda ise 16 milyon imza topladıklarını duyurdu.

Yine bu süreçte, Temerrud Hareketi baÅŸta olmak üzere birçok siyasi parti, hareket ve önemli ÅŸahsiyet, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanı adayı olması gerektiÄŸi yönünde açıklamalar yapıyor. Liberal-seküler Mısır medyası da genel olarak Sisi ile Nasır arasında baÄŸ kurarak, Sisi lehinde yayınlar yapmaya devam ediyor.

Ahmed Åžefik gibi siyasilere göre “Sisi risk aldı ve yükü omuzladı. Bu nedenle CumhurbaÅŸkanlığı adaylığı onun hakkı.” Vatan gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Megdi Cellad’a göre ise “Sisi halkın isteÄŸine boyun eÄŸecek ve cumhurbaÅŸkanlığına aday olacak.”

SÄ°SÄ°’NÄ°N ADAYLIÄžINA OLUMLU BAKMAYAN CEPHE

Mursi’nin devrilmesinde önemli roller üstlenen ve Yol Haritası’nı destekleyenler arasında, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığına olumlu bakmayan bir grup da bulunuyor. Bu görüÅŸteki entelektüeller, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığı’nın “30 Haziran Devrimi’nin sorgulanmasına neden olacağını” düÅŸünüyor.

Bu isimlerin başında, Cemal Abdunnasır döneminin önemli isimlerinden birisi olarak bilinen 90 yaşına merdiven dayamış Hasaneyn Heykel geliyor. 30 Haziran gösterilerinin fikir babalarından ve önemli aktörlerinden birisi olarak kabul edilen Heykel, CBC televizyonunda Lemis el Hadidi’ye, “Halkın asker kökenli bir CumhurbaÅŸkanı istemediÄŸini” söyledi. Heykel’e destek olan bazı isimler de, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığının 3 Temmuz müdahalesinin “darbe” olarak algılanmasına neden olmasından endiÅŸe ediyor.

Bu durumda, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığına aday olmaktan vazgeçme ihtimalinin olduÄŸu da söylenebilir. Bunun en önemli nedenini, entelektüellerin “3 Temmuz müdahalesinin askeri darbe olarak algılanması” kaygısı oluÅŸturuyor.

SÄ°SÄ°’NÄ°N RÜYALARI!

Ancak Sisi’nin kamuoyuna sızdırılmış olan ses kaydında söyledikleri ve 35 yıl önce gördüÄŸünü ifade ettiÄŸi rüya, CumhurbaÅŸkanlığı için aday olma ihtimalini güçlendiren önemli etkenlerden birisi olarak kabul edilebilir.

Parça parça kamuoyuna servis edilen General Sisi’nin ses kayıtlarından birisi daha Ä°hvan’a yakın medya organlarından Rasd Haber Ajansı tarafından yayınlanmıştı. Mısr el Yevm gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’nin kendisi ile yaptığı söyleÅŸi esnasında alınan kayıtta, Sisi çok uzun dönemdir gördüÄŸü rüyaları anlatıyor. Sisi 35 yıl önce gördüÄŸü rüyalardan birinde, Enver Sedat ile karşı karşıya geldiÄŸini ve Sedat’ın kendisine “Bir gün sen Mısır’ın CumhurbaÅŸkanı olacaksın” dediÄŸini, kendisinin de ona “evet olacağım” dediÄŸini aktarıyor.

Sisi ayrıca rüyalarında kendisine “Kimseye verilmeyenin verileceÄŸinin söylendiÄŸini” de ifade ediyor. Sisi gördüÄŸü rüyalardan birisinde, elinde “La ilahe illallah” yazan kırmızı bir kılıç, kolunda büyük bir Omega saat ve saatin üzerinde ise büyük bir yeÅŸil yıldız gördüÄŸünü ve Omega saatin anlamının, kendisinin uluslararası bir kiÅŸilik olacağının göstergesi olduÄŸunu dile getiriyor.

Özellikle de bu ses kaydı, Sisi’nin kendini Mısır’ın kurtarıcısı ve CumhurbaÅŸkanı olarak gördüÄŸünün bir kanıtı olarak algılanıyor. Ülkede, Sisi’nin tasavvuf ile ilgilendiÄŸi ve dindar bir kiÅŸilik olduÄŸu da konuÅŸulurken, Mısır’daki tasavvuf anlayışında rüyaların önemli bir yer tuttuÄŸunu belirtmemiz gerekiyor.

Bu nedenle bazı çevreler, Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığına aday olmasına kesin gözüyle bakıyor.

ABDULMUNÄ°M EBUL FUTUH DENGESÄ°

Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığına aday olması durumunda, Ahmed Åžefik ve Hamdin Sabbahi’nin aday olmayacağı belirtilmekteydi.

Ancak 2013 Kasım’ından sonra Sabbahi’nin de aday olacağı kulislerde konuÅŸulmaya baÅŸlandı. Vefd Partisi BaÅŸkanı Seyyid el Bedevi’nin Sabbahi’yi destekleyeceÄŸi ÅŸeklinde söylentiler dahi çıktı.

Seçimlerde, Ulusal KurtuluÅŸ Cephesi’nin adayının kim olacağı konusundaki spekülasyonlar ise hâlâ devam ediyor. Cephe’nin Sisi’yi destekleyeceÄŸi ÅŸeklinde Mısır kamuoyuna bilgiler sızıyor, ancak bu konuda Cephe sözcüsü henüz bir açıklama yapmadı.

2012 CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri adaylarından Güçlü Mısır Partisi BaÅŸkanı Abdulmunin Ebul Futuh’un seçimlerde tekrar aday olma ihtimali de gündemde.

Anayasa Referandumu’na katılacağını ve “hayır” diyeceÄŸini açıklayan Ebul Futuh, 30 Haziran eylemlerini “25 Ocak Devrimi’nin dalgalarından bir dalga”, ancak 3 Temmuz askeri müdahalesini ise “darbe” olarak kabul ediyor.

DiÄŸer Ä°slami hareketlerin temsilcilerinin hapiste veya ülke dışında olduÄŸu dikkate alındığında, Ebul Futuh’un Ä°slami cepheyi temsilen aday olması ihtimali artıyor. Hatta seçimlerin demokratik, ÅŸeffaf ve hilesiz bir ÅŸekilde yapılacağına ikna olması durumunda, Ebul Futuh’un aday olacağı tahmin ediliyor. EÄŸer herhangi bir sürpriz yaÅŸanmazsa, Sisi ve Ebul Futuh’un ikinci tura kalma ihtimali kuvvetle muhtemel.

Sisi’nin CumhurbaÅŸkanlığına aday olmaması durumunda ise ülkedeki bütün Ä°slami hareketlerin de kabul edebileceÄŸi bir aday konusunda uzlaşılabileceÄŸi de konuÅŸuluyor. Bu çerçevede, Mısır Tarikatlar BirliÄŸi BaÅŸkanı Seyyid Mahmud el Åžerif’in adı da adaylık için geçiyor.

MISIR’DA SÄ°SÄ° TÜRKÄ°YE’DE MURSÄ° ALGISI

30 Haziran sürecinin ardından Türkiye ve Mısır iliÅŸkileri keskin bir viraja girdi. Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkilerin geleceÄŸi konusunda farklı tahminler vardı. Bunlar genelde, “müttefik”, “rakip” veya “Mübarek döneminde olduÄŸu gibi çıkar algısına dayanan bir iliÅŸkisi biçimi” olarak öngörülmekteydi. Tahminlerin hiçbiri tutmadı. Ä°ki ülke iliÅŸkileri “diplomatik krize” doÄŸru sürüklendi.

Bunun en büyük nedeni toplumsal ve siyasal algıydı. O dönemde bir saha çalışması yapılmış olsaydı eÄŸer, 30 Haziran süreci ve sonrasındaki ilk aylarda, Mısır halkının yüzde 60’ı veya daha fazlasının Sisi’yi desteklediÄŸi görülürdü. Türkiye’de ise tam tersi bir tepki oluÅŸmuÅŸ ve Türkiye halkının yüzde 60’tan fazlası Mursi ve Ä°hvan’ı desteklemiÅŸti. Bunda Türkiye’nin askeri darbelerle dolu tarihinin etkisi inkâr edilemez. Ä°ki algının oluÅŸmasında da siyasiler ve medya en önemli iki etken olmuÅŸtu.

SEÇÄ°MLERDEN SONRA TÜRKÄ°YE-MISIR Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°

Mısır’daki demokratik sürece müdahaleye prensip olarak karşı çıkan Türkiye’nin, General Sisi veya baÅŸkasının CumhurbaÅŸkanı olarak seçilmesi durumunda, Mısır ile iliÅŸkileri normalleÅŸtireceÄŸi öngörülebilir.

Aksi takdirde Türkiye’nin Mısır ile iliÅŸkilerini “Müslüman KardeÅŸler Cemaati veya Hürriyet ve Adalet Partisi’ne angaje ettiÄŸi” ÅŸeklinde bir görüntü ortaya çıkacaktır.