- 24 Haziran seçimleri için neden “ilklerin seçimi” deniliyor?
16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği, halk oylaması sonucu doğrudan yürürlüğe girmemiş, değişikliklerin üç aşamada yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. Anayasa değişikliğinin bazı hükümleri referandumun kabulü ile yürürlüğe girerken bir kısım hükümleri seçim takvimin açıklanmasıyla yürürlüğe girmiş, geri kalan hükümleri ise ilk defa TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir arada yapılmasıyla yürürlüğe girmesi öngörülmüştür. Bu çerçevede Anayasa değişikliğinin büyük kısmını oluşturan yeni hükümet sistemine ilişkin asıl hükümlerin yürürlüğe girişi 24 Haziran’da olacaktır. Seçimlerin ardından tam anlamıyla hayata geçecek yeni hükümet sistemi kısaca, yürütme organının yasamaya değil doğrudan halka karşı sorumlu olması ve kanun yapım süreçlerinin bütünüyle Meclisin kontrolüne bırakılması olarak özetlenebilir. Kuvvetler ayrılığı çerçevesinde yasama faaliyetlerinden Meclis, yürütmeden de Cumhurbaşkanı sorumlu ve yetkili olacaktır.
Hükümet sistemi değişikliğinin yürürlüğe girmesinin yanında bu seçimler hem Cumhurbaşkanı ve Meclis seçimlerinin birlikte yapılması hem de partilerin milletvekili seçimlerine ittifak yaparak girebilmeleri açısından ilklere sahne olacaktır. Halk ilk kez aynı anda hem yasama organını yani Meclisi hem de yürütme organını yani Cumhurbaşkanını doğrudan belirleyecektir. 24 Haziran’ı önceki seçimlerden ayrıştıran bu hususlar karşısında seçmen davranışlarının nasıl şekilleneceği de kamuoyu ve siyaset yapıcılar tarafından yakından takip edilecektir.
- Seçimlere ilişkin hangi yasal düzenlemeler yapıldı?
Ek olarak 24 Haziran seçimlerinde biri Cumhurbaşkanı, diğeri milletvekili seçimi için olmak üzere iki ayrı oy pusulası kullanılacağını ancak pusulaların tek bir zarf içine konulacağını belirtmekte de fayda var. Zira bu düzenlemeyle il genel meclisi, belediye ve muhtarlık seçimleri için birden fazla zarfın kullanıldığı yerel seçimlerde, oy pusulalarının uygun olmayan zarflara konulması sebebiyle yaşanan geçersiz oy probleminin önüne geçilmek istenmiştir. 24 Haziran seçimlerinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından her iki pusula tasnif edilecek ve öncelikle Cumhurbaşkanı seçimi için verilen oylar sayılacaktır.
- Seçim ittifakı nasıl işleyecek? İttifak düzenlemesi neleri içeriyor?
24 Haziran milletvekili genel seçimi için ittifak yapan siyasi partiler ayrı aday listeleriyle seçime girecek ancak oy pusulasında ittifak çatısı altında ve kendi isim ve logolarıyla yer alacaktır. Kanun’a göre seçmenler oy pusulasında ittifak içerisinde yer alan tercih ettikleri bir partiye o parti için ayrılan bölüme “evet” mührünü basarak oy verebilecektir. Seçmenlerin “evet” mührünü hem ittifaka üye bir parti için ayrılan bölüme hem de “ittifakın unvanı” alanına basmaları halinde veyahut “ittifakın unvanı” alanına taşacak şekilde ittifaka üye siyasi parti bölümüne basmaları durumunda oylar tercih edilen siyasi parti lehine geçerli sayılacaktır.
Bu üç şekilde kullanılan oylar ittifaka üye siyasi partinin münferit oyu olarak kaydedilecektir. Ancak “evet” mührünün ittifaka üye partilerin kendi bölümleri dışında fakat ittifak için ayrılan alanın içine basılması halinde de bu şekilde kullanılmış oylar “ittifakın ortak oyları” olarak kaydedilecek ve geçerli sayılacaktır.
İttifakın ortak oyları ittifak üyesi partilerin tek başlarına aldıkları oy oranına göre üye partiler arasında dağıtılacaktır. Örneğin bir seçim çevresinde (A) ve (B) partilerinden oluşan ittifak içerisinde (A) partisi tek başına geçerli oyların yüzde 30’unu, (B) partisi ise tek başına geçerli oyların yüzde 20’sini almış olsun. Geçerli oyların yüzde 10’unun da ittifakın ortak oyu olarak verildiğini düşünelim. Bu takdirde ittifakın yüzde 10’luk ortak oyunun 6 puanlık kısmı (A) partisine 4 puanlık kısmı ise (B) partisine dağıtılacak, bunun sonucunda (A) ve (B) partilerinin oy oranları sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 24 olacaktır.
- Milletvekili sayıları nasıl hesaplanacak?
7102 sayılı Kanun’la seçim ittifakı kapsamında yüzde 10’luk seçim barajına ilişkin oldukça önemli bir düzenleme yapılmıştır. Hükme göre yüzde 10’luk seçim barajı ittifaka dahil olacak siyasi partiler için ayrı ayrı değil tüm ittifak için birlikte hesaplanacaktır. Böylece tek başına barajı aşamayan bir siyasi parti, ittifaka dahil olarak (eğer ittifakın toplam oyu yüzde 10 barajını aşarsa) Meclise girebilecektir. Bu düzenlemeyle Meclisin temsil kabiliyeti güçlenmiş ve daha çoğulcu bir Meclisin önü açılmıştır. Getirilen eleştirilerin aksine yeni hükümet sisteminde Meclisin ittifak düzenlemesiyle daha çoğulcu bir yapıya kavuşması, yasama organını daha etkili bir kuvvete dönüştürebilir. Böylece parlamenter sistem tecrübesinde sıkça karşılaştığımız hükümetin kontrolündeki Meclis yapısı yerine gerçek bir kuvvetler ayrılığı sağlanabilir.
- Seçim güvenliğine yönelik hangi tedbirler alındı?
Nitekim YSK 24 Haziran seçimlerine yönelik olarak sandıkların taşınması konusunda valiliklerden gelen talepleri değerlendirmiş, 19 ilin bazı bölgelerinde sandıkların taşınması kararı vermiştir. YSK Başkanı Sadi Güven, 144 bin seçmeni kapsayan sandık taşıma kararının “seçmenin hür iradesiyle sandığa gitmesini” amaçladığını ancak diğer taraftan seçime katılımın düşmesini engellemek için de sandıkların taşınma mesafesi olarak azami 5 kilometrelik bir mesafe ölçütü belirlendiğini ifade etmiştir.
Seçim güvenliğiyle ilgili diğer yasal düzenlemeler şu şekilde sıralanabilir:
- Seçim sandığının konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında hiç kimse başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozetini, amblem veya benzeri işaretleri ya da propaganda amaçlı yayınları taşıyamayacak; yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamayacaktır. Maddeye göre bu hükme uymayan kişiler kolluk güçleri tarafından uzaklaştırılacaktır.
- Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri hariç, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyan kişilerin seçim sandığının bulunduğu yerlere girmeleri yasaklanmıştır.
- Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar seçmenlerin ihbarı üzerine gelen kolluk güçlerince sandık çevresinden uzaklaştırılacak ve yasal işlem yapılacaktır. Sandık çevresine gelen kolluk görevlileri sandık kurulunun kararına uymak zorunda olup ihbar sebebi ortadan kalkınca sandık çevresinden ayrılacaktır. Böylece sandık çevresinde düzenin bozulması ve kargaşa yaşanması tehlikesinin önüne geçilmek istenmiştir.