SETA > Avrupa Araştırmaları |
Perspektif Hukukun Siyasi Manipülasyonu Belçika PKK Davası ve Sonuçları

Perspektif: Hukukun Siyasi Manipülasyonu Belçika PKK Davası ve Sonuçları

Belçika’da “Ariadne” (PKK) soruşturması ne zaman ve hangi nedenle başlatılmıştır? PKK yapılanmasının Belçika’daki geçmişi nedir? PKK’ya karşı Belçika’nın tutumu nasıl olmuştur? 'Ariadne' soruşturması nasıl ilerlemiş ve sonuçlanmıştır? Sonuç kararı ne anlama geliyor?

Paylaş
Dosyayı İndir

Belçika’da 2006’da başlayan teknik takip ve dinlemeler neticesinde 2010’da şüpheli 36 PKK'lı hakkında soruşturma başlatılmıştır. Federal Başsavcılık Belçika’da ve birçok Batı Avrupa ülkesinde PKK hakkında yerel esnaftan zorla para toplanması, reşit olmayan çocukların zorla kaçırılarak Irak ve Yunanistan’daki PKK kamplarına gönderilmesi, yerel yayın organlarının PKK’nın amaçları doğrultusunda kullanılması gibi suçlamalarla şüpheliler hakkında kovuşturma başlatılmasını talep etmiştir.1 2010’da çıkan arama emri sonucunda Belçika’nın on sekiz farklı şehrinde operasyonlar düzenlenmiştir. PKK tarafından sözde sürgündeki Kürt Parlamentosu olarak nitelendirilen Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve terör örgütünün propaganda aygıtı olarak bilinen ROJ TV operasyonların gerçekleştiği ana merkezler olmuştur. Bu operasyonların sonucunda Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar gibi PKK’nın Avrupa’daki üst düzey isimleri kısa süreliğine tutuklanmıştır. Tutukluluk sürelerinin kısalığına rağmen Avrupa Parlamentosunda (AP) bulunan bazı aşırı sol eğilimli milletvekilleri tutuklamalara tepki göstermiştir. İsveçli AP milletvekili Eva-Britt Svensson şüphelilerin serbest bırakılmış olmasına rağmen AB Komisyonunu Belçika’da gerçekleşen bu “insan hakları ihlali”ne karşı göreve çağırmıştır.

Yukarıda değinildiği gibi 2010’da hakkında yakalama emri çıkarılan sekiz kişinin arasında Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar gibi PKK’nın üst düzey temsilcileri de yer almıştır. Bu isimler Avrupa’daki birçok eylemde bulunmuş ve bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “en çok aranan teröristler” listesinde kırmızı bültenle aranmaktadır. 1991’de Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) üyesi olarak milletvekili seçilen bu iki isim aynı yıl Demokrasi Partisi’ne (DEP) geçmiştir. 1994’te Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu parti mensubu...