SETA > Enerji |
Perspektif Rusya-AB-Türkiye Üçgeninde Türk Akımı

Perspektif: Rusya-AB-Türkiye Üçgeninde Türk Akımı

Gu¨ney Akım yerine Tu¨rk Akımı'nın tercih edilmesinin nedenleri nelerdir? Tu¨rk Akımı'nın muhtemel geçiş gu¨zergahının diğer projelere etkisi nasıl olur? Tu¨rk Akımı'nın Avrupa gu¨zergahı Balkan u¨lkelerini nasıl etkiler?

Ukrayna’da 2013 yılında başlayan iç savaş ve devamında Kırım’a gerçekleştirilen Rusya müdahalesi Batı dünyası ile Rusya arasındaki ilişkilerde yeni bir döneminbaşlamasına sebep olmuştur. Soğuk Savaş dönemindeki bloklaşma kendini Ukrayna krizi üzerinden tekrar gün yüzüne çıkarmıştır. Bu durum karşısında tepkilerini geciktirmeyen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı ticari ambargo uygulama kararı alırken, Rusya’nın yaptırımlara Avrupa kıtasının kendisine önemli ölçüde bağımlı olduğu enerji kartını kullanarak karşılık vermesi, yaşanan gerilimin devam edeceğini göstermektedir.

Rusya’ya karşı başlatılan ticari engellemeler sonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin’in Aralık 2014’te Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret ayrı bir önem kazanmıştır. Gerçekleştirilen toplantı sonrası Putin tarafından, Karadeniz altından Avrupa’ya gaz akışını sağlaması planlanan Güney Akım’ın iptal edildiği ve bunun yerine Türkiye üzerinden Türk Akımı olarak adlandırılan yeni bir enerji hattının geçişi için çalışmalar yapıldığı açıklanmıştır. Mevcut durumda herhangi bir fizibilite .alışması yapılmamasına ragmen Türk Akımı, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin ilgiyle takip ettiği bir durum halini almıştır. Güney Akım’ın yeni güzergahının Türkiye üzerinden Avrupa’ya Türk Akımı adıyla bağlanacak olması Türkiye-Rusya ilişkilerini etkileyecek olduğu kadar Türkiye ile AB ilişkilerinde de enerji üzerinden yeni bir dönemin başlamasına kapı aralayacaktır.