SETA > Eğitim ve Sosyal Politikalar |
MEB Yurtdışı Burslarında İyileşme ve Akademik Zam

MEB Yurtdışı Burslarında İyileşme ve Akademik Zam

Hükümetin akademisyen maaşlarında bir iyileşme yapacağı yönünde haklı bir beklenti oluşmuş durumda.

Meclis’te görüşülen ve yakında yasalaşması beklenen dershanelerin dönüşümünü düzenleyen ve eğitime ilişkin bazı yasalarda değişiklik öngören yasa tasarısında çok kapsamlı yenilikler öngörülüyor. Bunların bir kısmını daha önce ele almaya çalışmıştım. Ancak tartışmalarda, dershanelerin dönüşümü ve öngörülen görevden almaların gölgesinde kalan çok önemli bir konu var.

Bu konu, MEB’in yüksek lisans ve doktora için yurtdışına gönderdiği burslu öğrencilerin statü ve haklarında yapılması düşünülen değişiklik. Ben bu konuya, 19 Kasım 2013 tarihli yazımda değinmiş ve MEB’in halen yürürlükte olan 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’u değiştirmemesini eleştirmiştim. Şimdi sevinerek görüyorum ki, MEB bursiyerlerinin sorunlarını azaltma konusunda oldukça önemli bir adım atılmış.

BURS SÜRESİ, MEMURİYETTEN SAYILACAK

Kanunun mevcut haliyle ilgili en temel sorunlardan birisi, burs almak isteyenlerin, memur iseler memurluktan istifa etmeleri ve ardından da burs aldıkları süre boyunca öğrenci sayılmaları. Böylece, yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapıp 30’lu yaşlarında Türkiye’ye dönen kişiler, kıdemsiz memur olarak göreve başlıyorlar. Oysa aynı şekilde eğitim alan yani tamamen aynı işi yapan YÖK bursiyeri araştırma görevlileri, öğrencilik süreleri boyunca memur sayılıyorlar. Açıkça haksız bir durum söz konusu.

Tasarının yasalaşması durumunda, bu haksızlık giderilecek. Böylece, artık MEB burslularının lisansüstü eğitim süreleri memuriyetten sayılacak. Böylece, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her 3 yıl bir derece yükselmesine esas olacak. Dahası, bu düzenlemeler, daha önceden burs alan kişileri de kapsayacak. Yani, benim gibi, geçmişte MEB bursu alarak yurtdışında eğitim almış kişilerin burs süreleri, memuriyetten sayılacak. Böylece özlük haklarında doğal bir iyileşme olacak.

Önerilen tasarı, bugün Meclis’te görüşülmeye başlandı. Öngörülen değişiklikten dolayı, tasarıyı hazırlayan ve yıllardır sorunları dile getiren MEB bursiyeri bilim insanlarını dinleyen MEB’i kutluyorum. Ben bu değişikliğin bursu daha cazip hale getireceğini ve böylece daha nitelikli öğrencileri çekebileceğini düşünüyorum. MEB, umuyorum ki, yurtdışı burslarla ilgili iyileşme bekleyen diğer konulara (zorunlu hizmet, bursun medeni duruma göre değişmemesi, vb.) da eğilir.

AKADEMİK ZAM

Hükümetin akademisyen maaşlarında bir iyileşme yapacağı yönünde haklı bir beklenti oluşmuş durumda.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun geçen hafta Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde bu konunun gündeme geldiğini biliyoruz. Görüşmede, (yükseköğretime ve bilime büyük yatırım yapıldığı halde) akademisyen maaşlarının artırılmadığı tespitinin genel kabul görmesi oldukça önemli. Görünen o ki, Başbakan akademisyen maaşlarının artırılmasına sıcak bakıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de konuyu takip ediyor. Konunun YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ve Devlet Personel Başkanlığının da gündeminde olduğunu biliyorum.

Bugün (26 Şubat 2014), SETA Vakfında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da akademisyenlere zam yapılması konusunu önemsediklerini ve bu konuda bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Başta söylemiştim, beklenti artmış durumda diye. Bu son açıklamalarla birlikte beklenti daha da arttı. Umuyorum, fazla gecikmeden bu konuda bir iyileşme yapılır.

[Star, 27 Şubat 2014]