SETA > Yorum |
Dünyanın Mağduruna Kucak Aç ma mak

Dünyanın Mağduruna Kucak Aç(ma)mak

Son yıllarda gerek yerinden edilenlerin gerekse mültecilerin tırmanışındaki ana sebep ise, Suriye'deki savaş. BM raporu, dünyada yerinden olan her 5 mağdurdan 1'inin Suriyeli olduğunu söylüyor.

GeçtiÄŸimiz hafta AB Bakanımız Bozkır, Avrupa Komisyonu'na mektup göndererek Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'nin tek başına bırakılmasının ne sürdürülebilir ne de adil olduÄŸuna dikkat çekti. Uluslararası toplumun sessizliÄŸinin endiÅŸe verici olduÄŸunu ifade eden mektup; Avrupa'yı, kullanmadığı kapasitesini harekete geçirmeye davet etti. Nitekim bugün itibariyle Türkiye, 2 milyonu aÅŸkın Suriyeliyi misafir ediyor.

TÄ°TANÄ°K'Ä°N YARISI KADAR

Avrupa'yı ve genel olarak geliÅŸmiÅŸ dünyayı, mülteciler ve savaÅŸtan kaçanlar konusunda uyaran, sadece Bakan Bozkır veya Türkiye deÄŸil. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) de, geçen hafta yayınladığı bir raporla, formalite icabı da olsa, gerçekleri dünyanın gözüne soktu. Daha 2 ay önce, tarihin en büyük mülteci deniz kazasıyla Akdeniz'e 800 insan gömen felaketler zinciri, en azından bir raporu hak ediyor ne de olsa…

Bir asır önce batıp efsaneleÅŸen Titanik'tekinin yarısını aÅŸan ciddi bir can kaybından bahsediyoruz!

Üstelik bahsi geçen canlar, sadece denizde terk edilenler deÄŸil, sadece Somalililer veya Suriyeliler de deÄŸil. OrtadoÄŸu, Asya ve Afrika'nın çeÅŸitli yerlerindeki savaÅŸlardan canlarını kurtarmak için bin bir tehlikeyi göze almış dev bir topluluk bu.

Ve bu topluluk 2014 itibariyle, dünya nüfus sıralamasında 24. olabilecek bir ülke büyüklüÄŸüne eriÅŸmiÅŸ durumda: 59,5 milyon kiÅŸi, bugün evini yurdunu terk etmiÅŸ olarak bilmediÄŸi yerlere göçüyor.

Bir baÅŸka ifadeyle, dünyada her 122 kiÅŸiden biri yerinden edilmiÅŸ durumda.

EN ÇOK MÜLTECÄ° AÄžIRLAYAN ÜLKEYÄ°Z

Rakamlar, hem seviye hem de artış anlamında rekor kırmaya devam ediyor. Nitekim sözünü ettiÄŸim Global Trends: World at War (Küresel EÄŸilimler: Dünya SavaÅŸta) isimli BM raporuna göre; 2013'ten 2014'e dünya çapında zorla yer deÄŸiÅŸtirenlerin sayısı 8,3 milyon kiÅŸi artmış. Bu, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir geliÅŸme!
Bahsi geçen 59,5 milyon kiÅŸinin;

-19,5 milyonu mülteci statüsünde, ülkesinin dışında: Hollanda'nın, Kazakistan'ın ve nice ülkenin nüfusunu aÅŸmış bir rakam.
- 38,2 milyonu ülkesi içinde kaçışırken, 1,8 milyon kiÅŸi de sığınma baÅŸvurusu bekleyiÅŸinde.
Mültecilere en çok kapı açan ülke ise, 2014 yılsonu kayıtlarına göre 1,6 milyon kiÅŸi ile Türkiye. Listede ilk kez 1 numaraya yerleÅŸen Türkiye'yi, Pakistan ve Lübnan izliyor.
- Sayıları neredeyse 20 milyona ulaÅŸan dünya mültecilerinin; 3,9 milyonu Suriye, 2,6 milyonu Afganistan ve 1,1 milyonu da Somali kökenli.

Son yıllarda gerek yerinden edilenlerin gerekse mültecilerin tırmanışındaki ana sebep ise, Suriye'deki savaÅŸ. BM raporu, dünyada yerinden olan her 5 maÄŸdurdan 1'inin Suriyeli olduÄŸunu söylüyor. Bu ise, 10 yılı aÅŸkın süredir dünyanın en büyük mülteci sığınağı olan Pakistan'ın koltuÄŸunu, 2014'te neden Türkiye'nin doldurduÄŸunu açıklıyor.

Ve mültecilerin yarısı çocuk! Verilere göre, mülteci topluluÄŸun %51'ini 18 yaÅŸ altı çocuklar oluÅŸturuyor. 5 yıl önceki %41'lik orana göre, burada da gözle görülür bir yükseliÅŸ var. Üstelik bu çocukların bir kısmı sahipsiz. Ä°çler acısı…

GELÄ°ÅžMÄ°Åž DÜNYA NEREDE?

Yeniden kapı açma meselesine dönersek; çarpıcı gerçeklerle karşılaşıyoruz:

Ä°lk 3'teki Türkiye, Pakistan ve Lübnan, yalnız başına dünya mültecilerinin %30'unu ağırlıyor! Ä°lk 3 ve sonrasındaki Ä°ran, Etiyopya, Ürdün, Kenya, Çad, Uganda ve Çin'in içinde bulunduÄŸu toplam 10 ülke ise, %57'lik kısma ev sah