21. yüzyılın ilk çeyreğinde bulunduğumuz şu günlerde, Türkiye ve dünyada yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeler önümüzdeki on yılların kaderini de etkileyecek dönüşümleri beraberinde getiriyor.
2012 yılı da, bu anlamda oldukça hareketli geçti. Türkiye’de özellikle son on yılda hız kazanan demokratikleşme çabaları, yeni Anayasa yapım süreci, Kürt meselesinin çözümü için atılan adımlar, darbeler ve askeri vesayet ile hesaplaşma, MİT Krizi, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması, ilk ve orta öğretimde 4+4+4 modeline geçilmesi ve ekonomide yaşanan gelişmeler içeride öne çıkan başlıklar olurken, dış politikada ise Avrupa Birliği müzakere süreci, Suriye’deki Baas rejimiyle yaşanan gerilim, bölge ülkeleriyle ilişkiler, bölgesel ve küresel aktörlük için atılan adımlar dikkat çekiciydi.
Dünya siyasetinde ise Asya-Pasifik bölgesine kayan ABD-Çin mücadelesi, ABD Başkanlık Seçimleri, AB’de yaşanan iç siyasi çekişmeler ile Euro Bölgesi’nde süren ekonomik kriz ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında Arap Baharı’nın meydana getirdiği değişim dalgası karşısında yerel, bölgesel ve küresel güç odaklarının belirleyici olabilmek adına yaptıkları politik hamleler yine 2012’nin öne çıkan başlıkları arasındaydı.
Bu anlamda, 2012 yılı gerek Türkiye, gerekse dünya siyasetinin ajandasının hayli kabarık olduğu bir yıldı. Bu yoğun ajandayı tutabilmek adına SETA, yıl boyunca yayımladığı analiz, rapor, kitap formatında birçok basılı metnin yanı sıra gazete ve dergi yazıları, televizyon programları, saha araştırmaları, çalıştaylar ve yurtiçi ve dışında düzenlediği panel, konferans ve sempozyumlar vasıtasıyla gelişmeleri anlama, yorumlama ve kayıt altına alma çabasında oldu.
Böylece ortaya, geleceğin sosyal bilimcilerinin projektörlerini en yoğun odaklayacakları dönemlerden biri olacağını söylemenin abartı olmayacağı 2012’nin önemli satırbaşlarından oluşan SETA 2012 Yıllığı çıktı. Önemli bir yılın notlarını tarihe düşmemize vesile olan bu çalışmanın, ilgililere faydalı olması temennisiyle…