SETA > Avrupa Araştırmaları |
Perspektif Giorgia Meloni ve İtalya Parlamento Seçimleri

Perspektif: Giorgia Meloni ve İtalya Parlamento Seçimleri

İtalya parlamento seçimlerinin sonuçları nasıl okunmalıdır? Giorgia Meloni’nin siyasi görüşleri neler ve İtalyan siyasetini nasıl dönüştürür? İtalya’nın hükümet senaryoları ve dış politika yaklaşımları nasıl şekillenir?

Paylaş
Dosyayı İndir

25 Eylül 2022’de gerçekleşen İtalya parlamento genel seçimleri İtalyan siyasetine birkaç yenilik getirmiştir. Öncelikle 2020’de siyasetin abartılı maliyetlerini ve şatafatını azaltmak amacıyla 5 Yıldızlı Hareket (Movimento 5 Stelle, M5S) ve Kuzey Ligi’nin (Lega Nord, LN) sunduğu bir anayasal reformun ardından İtalyan seçmenler ilk defa Temsilciler Meclisine 630 yerine 400 mebus ve Cumhuriyet Senatosuna 315 yerine 200 senatör seçmiştir. Ayrıca ilk defa oyların çoğunluğunu bir kadın siyasetçi toplamıştır: İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli d’Italia, FdI) partisi ve merkez sağ ittifakının aday lideri Giorgia Meloni.

Seçimlerin ardından yerel ve uluslararası basında endişeyle vurgulanan nokta ise Meloni’nin aşırı sağcı gelenekten gelen bir partinin lideri olması nedeniyle İtalyan iç ve dış politikasında köklü değişikliklere doğru gideceği ihtimalidir. Bu endişelerin –İtalyan basınının körüklemelerine ilaveten– kutuplaşmış siyasi söyleme ve korkulara dayandığı söylenebilir. Seçimlerin getirdiği –hakikaten iddia edildiği kadar varsa– yeniliği anlayabilmek için ilk önce yıldızı parlayan Meloni figüründen başlamak; daha sonra değişen siyasi sahneye bakmak ve olası dış politika değişikliklerini analiz etmek gerekir.

GIORGIA MELONI KİMDİR?

FdI lideri Giorgia Meloni 1977’de Roma’da doğdu ve bir işçi mahallesinde büyüdü. On beş yaşında meslek lisesinde öğrenci iken İtalyan Sosyal Hareketi’nin (Movimento Sociale Italiano, MSI) gençlik kollarına girerek siyasi hayatına ilk adımını attı. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından Mussolini’nin Ulusal Faşist Parti’sinin (Partito Nazionale Fascista) sempatizanları tarafından kurulan MSI, ulusal çapta küçük ama kenar mahallelerde varlığını gösteren bir partiydi. Bu hareket faşizme açık bir şekilde referans vermese ve ana akım siyasi aktörler tarafından kabul edilmeye çalışsa da milliyetçi, muhafazakar ve militarist yapısını gizlemiyordu. Meloni’nin girdiği gençlik kollarının 1960’lar ve 1970’lerde siyasi şiddetin yaygın olduğu dönemlerde sol hareketlere karşı eylemlerde bulunduğu bilinmektedir. Kuruluşundan beri MSI, İtalya’nın parçalanmış…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..