SETA > Haber |
G20'den Suriye Krizi İçin Çözüm Çıkmaz

G20'den Suriye Krizi İçin Çözüm Çıkmaz

Talha Köse, G20 Zirvesi'nde Suriye krizi konusunda somut adım atılmasını beklemediğini belirterek “Suriye'nin geleceğine dair büyük aktörler arasında henüz genel bir uzlaşı sağlanabilmiş değil" dedi.

SETA Toplum ve Kültür Araştırmacısı Talha Köse, Antalya'da gerçekleşecek G20 Zirvesi’nden çıkabilecek mesajları yorumladı.

BÜYÜK AKTÖRLER ARASINDA HENÜZ UZLAŞI YOK

RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama'ya konuşan Köse, G20 Zirvesi'nde özellikle Suriye krizi konusunda somut adım atılmasını beklemediğini, çünkü henüz liderlerin, en azından söylem bazında konsorsiyuma vardığına dair bir işaret olmadığını söyledi: “Suriye'nin geleceğine dair büyük aktörler arasında henüz genel bir uzlaşı sağlanabilmiş değil. Bu oluşmadan da ortaya somut bir şey çıkması zor gibi görünüyor. En azından daha önce üzerinde konuşulan konular hakkında işbirliği biraz daha derinleştirilebilir. Ama hala bütün aktörler Suriye'nin geleceğine dair farklı vizyonlara sahip. Bu zirve devam eden müzakere sürecinin parçası olarak görülmeli.”

G20 ZİRVESİNDE UZUN VADELİ STRATEJİ BELİRLENİR, KISA VADELİ SONUÇ ÇIKMAZ

Köse, Türkiye, Rusya ve ABD’nin Suriye meselesindeki görüş ayrılıklarına dikkati çekti: “Türkiye'nin Rusya ile çok ciddi fikir ayrılığı var. Öncelikle geçiş süreci konularında farklı bakış açılarına sahipler. Bu konular gündem gelecektir, ancak henüz bu konuda bir yakınlaşma olduğuna dair izlenim yok.”

TÜRKİYE VE ABD, GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA YAKIN DURUŞA SAHİP

Türkiye ve ABD'nin ise güvenli bölge konusunda birbirlerine yakınlaştıklarının görüldüğünü belirten Köse, "ABD, değiştirici olmasa bile bölgede daha aktif rol oynamak istiyor. Suriye'deki oyunu sadece Rusya'ya bırakmaktan kaçınıyor" dedi.

PUTİN VE OBAMA'NIN İKİLİ GÖRÜŞME YAPMAMASI ÖNEMLİ BİR MESAJ

Putin ve Obama'nın ise ikili bir görüşme gerçekleştirmesi beklenmiyor. Bu durumun önemli bir mesaj niteliği taşıdığını söyleyen Köse, “İki liderin görüşmemesi, Suriye konusunda oyunu değiştirici, gündemi sarsıcı bir değişikliğin olmayacağını gösteriyor” dedi.

[Sputnik, 13 Kasım 2015]