Yasal Kürt siyasi hareketinin yakın tarihi 1990’larda başlamaktadır. HEP’le başlayan siyasi geleneği bugün BDP temsil etmektedir. Geçen 25 yılda kapatılan çok sayıda partiye ve siyasi yasaklara rağmen, bu siyasi çizgi, genel ve yerel seçimlerde gösterdiği başarılarla Türkiye siyasi hayatında özgün bir ağırlığa sahip oldu.
2013’te başlayan Çözüm Süreci, yasa dışı PKK/KCK ile BDP’nin de dahil olduğu ortak bir muhataplık mekanizmasının ortaya çıkmasını sağladı. Bu yeni durum, yıllardır süren yasa dışı PKK ile yasal siyasi bir parti olan BDP arasında hangisinin muhatap alınacağı tartışmasını da sonuçlandırmış görünüyor.
BDP, genel seçim havasına bürünen 30 Mart yerel seçimlerine Çözüm Süreci’nde üstlendiği rolün gerektirdiği hassasiyet ve sağladığı güvenle hazırlanıyor. Seçim kampanyasını “demokratik özerklik” hedefi üzerine kuran BDP’nin, Doğu ve Güneydoğu’daki en güçlü rakibi ise Çözüm Süreci’ni başlatan AK Parti. Ayrıca bölgede yeni siyasi aktörler de seçim yarışında BDP’nin rakibi olarak sahneye çıkıyor.
Bu analiz yasal Kürt siyasi hareketinin siyasi serüvenini, seçim tecrübelerini, geçirdiği değişim süreçlerini, yasadışı PKK/KCK ile ilişkisini, 30 Mart yerel seçimlerine dönük hazırlıklarını ve seçim stratejisini tartışmayı amaçlıyor.