SETA > Yorum |

22 Temmuz'dan 29 Mart'a Siyaset: MHP

SETA PANEL Oturum Başkanı:     Talip Küçükcan     SETA Konuşmacılar:     Hüseyin Yayman     Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Öğretim Üyesi     Mümtaz'er Türköne     Zaman Gazetesi Yazarı     Nurettin Güz     Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Tarih: 3 Mart 2009 Salı Saat: 16.00 – 18.00 Yer: SETA, Ankara

SETA PANEL

Oturum Başkanı:     Talip Küçükcan     SETA

Konuşmacılar:     Hüseyin Yayman     Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Öğretim Üyesi     Mümtaz'er Türköne     Zaman Gazetesi Yazarı     Nurettin Güz     Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi

Tarih: 3 Mart 2009 Salı Saat: 16.00 – 18.00

Yer: SETA, Ankara

Milliyetçi Hareket Partisi siyasi hayatının 40. yılına girmiş bulunuyor. 1980 sonrasında inişli-çıkışlı bir oy grafiğine sahip olan MHP, 2007 seçimleri sonrasında birçok açıdan farklı bir profil çizdi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 367 tartışması ve başörtüsü meselelerinde sorunları “milletin sıkıntıları” şeklinde kodlayarak açılımlara destek verdi. AK Parti kapatma davası sonrası Devlet Bahçeli’nin takındığı tavır, AK Parti’nin davaya verdiği tepkiden çok daha radikal bir demokrasi vurgusu ve anayasal değişim arzusu taşıyordu. Son yıllarda, Bahçeli’nin itidalli ve pozitif siyaset çizgisinin bir yansıması olarak ortaya çıkan bu tutum, Türk siyasetinde yeni açılımlar sağlayabilir mi? MHP bu pozitif tavrı, “ulusalcılık, anayasa değişikliği, asker-siyaset ilişkilerinin normalleşmesi” gibi konularda da devam ettirebilecek mi? MHP, CHP’yi denklemin dışına itecek ve kendisini merkeze taşıyıp orta vadede iktidar alternatifi yapacak bir strateji izleyebilecek mi?

MHP iktidarın alternatifi olur mu? SETA’nın düzenlediği “22 Temmuz’dan 29’Mart’a Siyaset: MHP” başlıklı panele Prof. Dr Mümtaz’er Türköne, Doç. Dr. Hüseyin Yayman ve Prof. Dr Nurettin Güz konuşmacı olarak katıldı. Panelde MHP’nin tarihsel serüveni, politik ve ideolojik duruşu, 29 Mart’a doğru siyasi performansı ve Devlet Bahçeli’nin siyasi profili tartışıldı. MHP’nin 40 yıllık tarihsel serüveninin kısa bir özetini çıkaran Hüseyin Yayman, milliyetçilik fikri etrafında şekillenen MHP’nin sürekli "Devletçi bir milliyetçilik mi yoksa toplumcu bir milliyetçilik mi?" sorusu etrafında gelgitler yaşadığını belirtti. Yayman'a göre seçmen profili açısından gittikçe denizlere açılan MHP'nin bu haritayı kısa vadede değiştirerek, ülke genelinde dengeli bir seçmen desteğine sahip olması gerekiyor. Özellikle Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde MHP'nin desteği, tarihinde olmadığı kadar düşmüş durumda.

Nurettin Güz ise MHP’nin 22 Temmuz seçimlerinden sonra parti tabanıyla uyumlu politikalar yürüttüğünü, Cumhurbaşkanlığı, üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü ve AK Parti’ye açılan kapatma davasında doğru bir duruş sergilediğini belirtti. MHP’nin ülkenin temel sorunlarıyla ilgili politikalar üretme noktasında sıkıntılar çektiğini vurgulayan Güz, Partinin Kürt sorunu, Kuzey Irak ve Alevilik gibi çetrefilli konularda da net bir duruşunun bulunmadığını belirtti. Güz: “İktidara yürümenin yolu toplumun bütün kesimleriyle kucaklaşmaktan geçer." dedi.

MHP’nin ‘uçan halı’ milliyetçiliği Mümtaz’er Türköne MHP’nin üç farklı ana damar üzerinde açımlanarak anlaşılabileceğine dikkat çekti. Bu üç ana damarı, MHP’nin devletle ilişkisi, MHP’nin toplumla ilişkisi ve MHP’nin milliyetçilikle ilişkisi olarak tanımladı. MHP ideolojisinin dayandığı milliyetçilik ideolojisinin özünde bir entegrasyon projesi olduğunu iddia eden Türköne’ye göre MHP milliyetçiliği, toplumun uçlarında yer alan kesimleri merkezle birleştiren bir entegrasyon aracı. Bu durumu uçan halı metaforuyla açımlayan Türköne: “MHP Milliyetçiliği nerede olursanız olun sizi merkeze götürür.” dedi. Türköne son olarak, MHP’nin Ergenekon olaylarında yargı ve hükümete tam destek vermesinin Türkiye açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “MHP devlet içindeki iktidar mücadelesinde kendisini demokrasinin olduğu yerde konuşlandırdı.” dedi. Doç. Dr. Hüseyin Yayman İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde “Türkiye’nin İdari Reform Politiği” isimli doktora teziyle, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktoru unvanını aldı. Halen, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Türköne, aynı fakültede 1986'da master, 1990'da doktora çalışmalarını tamamladı. Tanzimat dönemi fikir hareketleri ve siyasi düşünceler tarihi üzerine çalışmayı sürdürmektedir. “İslâmcılığın Doğuşu” ve “Türk Modernleşmesi” adında iki kitabı vardır. Zaman Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Prof. Dr. Nurettin Güz 1981 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans, 1985'de yüksek lisans, 1988'de ise doktora eğitimini tamamlamıştır. 1981-1986 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yapmıştır. 1986-1987 yılları arasında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda görev almıştır. 1996-1999 yılları arasında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde, 2001-2004 yılları arasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Dekanlık görevinde bulunmuştur. 1999 ve 2002 seçimlerinde MHP'den Konya milletvekili adayı olmuştur.