SETA > Etkinlikler |
Syriza'nın Zaferi ve Sonrası Yunanistan ve Avrupa'nın Geleceği

Syriza'nın Zaferi ve Sonrası: Yunanistan ve Avrupa'nın Geleceği

Yunanistan’da radikalizmin yükselmesinin sebepleri nelerdir ve bu durum diğer Avrupa ülkelerinde gözlemlenen yükselişe ne kadar benzemektedir?

Syriza’nın Zaferi ve Sonrası: Yunanistan ve Avrupa'nın Geleceği

PANEL | 11 ŞUBAT 2015
 

TARİH: 11 ŞUBAT 2015 SAAT: 15:30 YER: SETA Ankara

Moderatör Mehmet Uğur Ekinci, SETA
Konuşmacılar
  • Dimitris Tsarouhas, Bilkent Universitesi
  • Ioannis N. Grigoriadis, Bilkent Universitesi
  • Ali Resul Usul, SAM

SETA Ankara’nın düzenlediği “Syriza’nın Zaferi ve Sonrası: Yunanistan ve Avrupa'nın Geleceği” panelinde Yunanistan’ın 25 Ocak seçimlerinin galibi Radikal Sol İttifak Syriza’nın; Avrupa Birliği ve Türkiye ile olan ilişkileri, Yunanistan’ın kemer sıkma politikaları, yeni lider Tsipras’ın seçim vaatleri, Yunanistan dış politikası, Avrupa Birliği ve diğer devletlerle olan ilişkilerinde değişimi ve sürekliliği; SETA Dış Politika Araştırmacısı Mehmet Uğur Ekinci moderatörlüğünde Bilkent Üniversitesi’nden Dr. Dimitris Tsarouhas ve Dr. Ioannis Grigoriadis ile Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Prof. Dr. Ali Resul Usul’un katılımıyla değerlendirildi.

GRİGORİADİS: “SYRİZA'NIN ÖNE SÜRDÜĞÜ FİKİRLER YUNANİSTAN'IN POLİTİK GEÇMİŞİNİN İZLERİNİ TAŞIYOR.”

Yunanistan seçim sonuçlarının sürpriz olmadığını söyleyen Dr. Ioannis Grigoriadis; gelişmeleri Syriza’nın seçim sürecinde Yunan halkının umudu olduğu ve yeniden ayağa kalkmayı vaat ederek seçimleri kazanması olarak değerlendirdi. Syriza’nın AB ile anlaşmaya varmakta istekli görünmediğini ve öne sürdüğü fikirlerin yeni olmamakla beraber Yunanistan’ın politik geçmişinin izlerini taşıdığını ayrıca, tartışılması gereken en önemli konunun Yunanistan’ın ekonomik modelinin nasıl daha nasıl iyileştirilebileceği olduğunu belirtti.

TSAROUHAS: “ÖNCELİKLE SYRİZA’NIN NE OLDUĞUNUN ALTININ ÇİZİLMESİ GEREKİR.”

Syriza’nın radikal soldan oluşan bir koalisyon partisi olduğunu söyleyen Dr. Dimitris Tsarouhas, tarihsel açıdan bakıldığında Syriza Avro-Komünizmin Yunan versiyonudur açıklamasını yaptı. Heterojen yapıların bir araya gelmesinden oluşan Syriza ile Avrupa Birliği kurumları arasında bir kırılmanın mümkün gözükmediğini söyleyen Dr. Tsarouhas Syriza’nın seçilmesinin bir çağrı niteliğinde olduğunu ve Avrupa’nın bu çağrıyı doğru algılaması gerektiğini bu bağlamda Merkel’in Euro bölgesinin dağılmasından yana olmayacağını da belirtti.

USUL: “SYRİZA’NIN AVRUPA’NIN ATMOSFERİNİ DEĞİŞTİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM.”

Syriza’nın karmaşık bir yapısı olduğunu söyleyen ve Syriza’nın Avrupa Birliği’ne bir tepki olarak seçimleri kazandığını belirten Prof. Dr. Usul vurgulamak istediğinin Türk – Yunan ilişkileri hususunda Yunanistan tarafından Kıbrıs konusunda farklı sinyaller alındığı olduğunu ve Dr. Dimitris Tsarouhas ile Dr. Ioannis Grigoriadis’in aksine Syriza’nın Avrupa’daki politik atmosferi değiştireceğine inanmadığını söyledi. Şu an için ilgilenilmesi gereken tek krizin Yunan ekonomik krizi olmadığını, Ukrayna - Rusya – Avrupa Birliği arasındaki gerilimi anlamanın önemli olduğunu Avrupa Birliği’nin Rusya yaptırımları konusunda birleştiğini belirtti ve Avrupa Birliği’nin Türkiye için hala önemli olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Toplantı, konuşmacılara yöneltilen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.