Son günlerde bazı yayın organlarında, SETA’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mustafa Kemal Atatürk’ü “yarıştırdığı” haberleri yer almaktadır. Bu haber, araştırma raporuna bakılmaksızın ve bilgisizce yapılmıştır.SETA Gençlik Profili Araştırması, Türkiye’nin bütün bölgelerinden seçilmiş 10.174 gencin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle araştırma, gençlere yönelik en kapsamlı araştırmadır. Bu araştırma kapsamında gençlere “Siyaset, sanat, eğitim ve edebiyat gibi alanlarda hayranlık duyduğunuz biri var mı?” sorusu sorulmuş ve bu soruya evet cevabını veren katılımcılara (yani toplam katılımcıların %45,9’una), bu kişinin kim olduğu açık uçlu bir şekilde sorulmuştur.
Bir başka ifadeyle, katılımcılara hiçbir isim sunulmamış ve bu isimlerden bir tercih yapmaları istenmemiştir. Özetle, katılımcılardan bazı isimleri “yarıştırmaları” istenmemiştir. Gelen cevapların derlenmesiyle ilk 10’a giren kişilere frekans ve oranlarıyla beraber araştırmada yer verilmiştir. Buna göre 1.006 kişi yani hayran duyduğu bir kişinin olduğunu belirtenlerin %21,6’sı Recep Tayyip Erdoğan’a hayranlık duyduğunu ifade etmiştir. Erdoğan’dan sonra gelen isimler ve oranları sırasıyla şu şekildedir: Atatürk (%4,1), Devlet Bahçeli (%2,9), Kemal Kılıçdaroğlu (%2,6), Nazım Hikmet Ran (%2,5), Necip Fazıl Kısakürek (%2,3), Ahmet Türk (%2,0), İbrahim Tatlıses (%1,8), Murat Boz (%1,8) ve Can Yücel (%1,6). Çıkan sonuç, Türkiye’deki gençlerin bugünkü hayranlık durumunu yansıtmaktadır.
Araştırmacılar, hayranlığa ilişkin bulguları açıklarken, sayfa 71’de şu değerlendirmeye yer vermişlerdir:
“Daha önce işaret edildiği üzere, en çok hayranlık duyulan isimler, daha çok popüler ve siyasi kişiliklerdir; hayranlık duyulan bu isimlerin zamanla değişmesi beklenen bir durumdur. 2008 yılında 13-18 yaş aralığındaki ergenlerle yapılan bir çalışmada, ergenlerin örnek aldığı veya hayranlık duyduğu kişiler olarak sırasıyla İsmail YK, Arda Turan, Cristiano Ronaldo, Gökhan Özen, Grup Hepsi ve Atatürk’tür (Şen vd., 2010). Elinizdeki çalışmada bu isimlerden bir kısmı popülerliğini korumuş, diğerleri en çok hayranlık duyulan isimler arasına girememiştir.”
Görüldüğü üzere, katılımcılara hayranlık durumlarının sorulması ilk defa SETA araştırmasıyla gündeme gelen bir husus değildir. Dahası, araştırma raporunun hiçbir yerinde, herhangi iki ismin yarıştırılması söz konusu değildir. SETA araştırmacılarının bilimsel titizliği sonucu, katılımcıların hayranlık durumlarına ilişkin bulgular, araştırma raporunda en sade haliyle sunulmuştur.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.