SETA > Haber |
En Doğru Yöntem Bu Anayasayı Tamamen Kaldırmak

“En Doğru Yöntem Bu Anayasayı Tamamen Kaldırmak”

SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Doç. Dr. Cem Duran Uzun, yeni anayasanın kum saati metaforuyla hazırlanması gerektiğini belirterek, "Anayasa 18 defa değişti, üçte birinden fazlası değişikliğe uğradı. Hala bu anayasanın üzerinde 12 Eylül darbesinin izlerini görmemiz mümkün, o yüzden değişikliklerle kurtulamıyoruz. O halde bu anayasayı tamamen kaldırmak en doğru yöntemdir" dedi.

SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Doç. Dr. Cem Duran Uzun, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Yeni Türkiye İçin Yeni Anayasa" konulu panele katıldı. Uzun, anayasanın sadece anayasal organlarla anayasa hukukçuları veya anayasa mahkemeleriyle ilgili olmadığını belirterek, anayasanın bütün bireylerin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamlarını ilgilendirdiğini ifade etti.

Anayasanın herkesin hayatını ilgilendiren, son derece önemli hukuk metinleri olduğuna değinen Uzun, anayasaların yapımına tüm toplumun katılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Uzun, yeni anayasanın hazırlanması gerektiğini, 1982 Anayasası'nda yapılan değişikliklere rağmen acil yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"12 EYLÜL'ÜN BASKICI ETKİLERİNDEN KURTULMAK İÇİN YENİ ANAYASA ZORUNLU"

Uzun, "Anayasadaki bu 12 Eylül'ün baskıcı ve otoriter etkilerinden kurtulmak için baştan yeni bir anayasa yapılması zorunlu. Anayasa 18 defa değişti, üçte birinden fazlası değişikliğe uğradı. Hala bu anayasanın üzerinde 12 Eylül darbesinin izlerini görmemiz mümkün, o yüzden değişikliklerle kurtulamıyoruz. O halde bu anayasayı tamamen kaldırmak en doğru yöntemdir" diye konuştu.

Vesayetçi sistemden kurtulmak için de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirten Uzun, sivil ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yeni anayasa sürecinin önemli bir girişim olduğunun altını çizen Uzun, şunları kaydetti:

"Müzakereci yöntemle yeni anayasanın hazırlanacağını söyleyebiliriz, bunu kum saati metaforuyla izah edebiliriz. Kum saatinde geniş bir tabandan dar bir alana geliyor kumlar, oradan tekrar alt tarafa boşalıyor. İşte bütün toplum kesimlerinden gelen anayasa önerileri, o dar alana yani Meclis'e geliyor. Orada anayasa şekli veriliyor ve tekrar topluma anayasa sunuluyor. Bu müzakereci yöntemle anayasanın hazırlanması en doğru yöntemdir."

[Star, 9 Ocak 2016]