SETA > Video |

Yasa Tasarısı'nın Çözüm Süreci'ne Katkısı

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Hatem Ete, Çözüm Süreci'nin ilerlemesini sağlayan iki önemli aktörünün toplumsal destek ve siyasi irade olduğunu belirterek, meselenin yasal güvenceye kavuşmuş olmasını eleştirmektense, içeriğinin nasıl doldurulacağıyla ilgilenilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Enine Boyuna programında, Çözüm Süreci’ne getirilen yasal düzenlemeye dair değerlendirmelerde bulunan SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Hatem Ete, Çözüm Süreci’nin ilerlemesini sağlayan iki önemli de facto aktör olduğuna dikkat çekerek, bunlardan birinin toplumsal meşruiyet/destek, diğerinin ise siyasi irade olduğunu belirtti. Çözüm Süreci’nde bugüne kadar toplumsal destek ve siyasi irade nedeniyle ilerlenebildiğine dikkat çeken Ete, “Meselenin yasal güvenceye kavuşmuş olmasını eleştirmektense, bunun bir tarihi aşama olduğunu kaydedip, içeriğinin nasıl doldurulacağı meselesine geçmek daha mantıklı.” değerlendirmesinde bulundu.

Ete konuşmasında, Çözüm Süreci’ne dair getirilen yasa tasarısının sağladığı güvencelere ilişkin olarak ise “Hükümet kendisini muazzam bir yükümlülük ve sorumluluğun altına koymuş oluyor. Bu öteden beri Kürt cenahından gelen yasallık ve siyasallık taleplerinin karşılanmasını sağlıyor. Hükümeti de toplum nezdinde yasal ve demokratik bir meşruiyete kavuşturarak, bu sürecin aktörü haline getiriyor. Bugüne kadar vekâletle yürüttüğümüz bir sürü mesele, artık ismi konularak yol alacak. Bu anlamda tarihi bir adım. Önümüzdeki süreçlerin tamamında bunun içeriğinin nasıl doldurulacağı elbette siyasi performansa bağlı, toplumsal desteğe bağlı.” yorumunda bulundu.