BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, Türkiye’nin Åžangay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (ŞİÖ)’ne katılma isteÄŸini belirten ifadeleri sonrası yeniden tartışma gündeminin ana baÅŸlıkları arasında yer alan Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, TRT 1’de yayınlanan Enine Boyuna programında tartışıldı. Programın katılımcıları arasında yer alan SETA BaÅŸkanı Taha Özhan, küresel örgütlerin ve ortaklıkların ciddi bir tıkanmışlık yaÅŸadığını ve dünya kamuoyunda bu tıkanıklıkların aşılabilmesi açısından alternatif arayışlara yönelik birçok tartışmanın yaÅŸandığını ifade etti. Yeni dönemde Türkiye’nin de çeÅŸitli arayışlara girdiÄŸini ifade eden Özhan, BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın AB ve Şİ֒ye yönelik söylemlerinin bu baÄŸlamda deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸine atıfta bulundu.
KonuÅŸmasında, AB ve Şİ֒nün de aralarında bulunduÄŸu bölgesel ve küresel örgüt ve organizasyonların Ä°kinci Dünya Savaşı sonrasında oluÅŸan Bretton Woods sisteminin bir getirisi olduÄŸunu belirten Özhan, bugün bakıldığında dünyanın, misyonunu tamamlamış ya da tamamlamak üzere olan uluslararası örgütlerin çöplüÄŸüne dönüÅŸtüÄŸünü kaydetti.
Gelinen noktada AB için birleÅŸik devletler hülyasını gerçekleÅŸtirememiÅŸ, ekonomik kriz içinde olan, yeni siyasal kimliklerin nüksetmeye baÅŸladığı, saÄŸcılığın, faÅŸizmin yükseliÅŸte olduÄŸu bir bataklık tabiri yapılabileceÄŸini kaydeden Özhan, ancak buna raÄŸmen, AB’nin diÄŸer tüm küresel ve bölgesel örgütlere nazaran, demokratik standartlar ve ortalama gelir bakımından daha baÅŸarılı ve istikrarı yakalamış bir bölge olduÄŸunu ve bu nedenle Türkiye için önemini koruduÄŸunu belirtti.