Nasıl Bir Üniversite

Nasıl Bir Üniversite?

1980 Sonrasında birçok siyasi liderin politika öncelikleri arasında ısrarla vurguladığı ama bir türlü hayata geçirilemeyen üniversite reformu konusunda günümüzde artık net bir siyasi irade mevcut.

1 Ka­sım son­ra­sın­da gö­re­ce si­ya­si is­tik­rar eş­li­ğin­de adım at­tı­ğı­mız ye­ni dö­ne­min ger­çek an­lam­da bir “in­şa dö­ne­mi­” ni­te­li­ği ka­zan­ma­sı için önü­müz­de du­ran esas­lı dö­nü­şüm alan­la­rı­nın hiç kuş­ku­suz en ön­de ge­len­le­rin­den bi­ri­si üni­ver­si­te me­se­le­miz. 12 Ey­lül re­ji­mi­nin “yük­se­köğ­re­ti­m” man­tı­ğıy­la ide­olo­jik ve si­ya­si mo­bi­li­zas­yo­nu kon­trol al­tı­na al­mak için YÖK ça­tı­sı al­tın­da or­ga­ni­ze et­ti­ği mer­ke­zi­yet­çi, bü­rok­ra­tik, re­ka­be­te ka­pa­lı mi­ma­ri­yi res­to­re ede­rek yol al­mak ar­tık müm­kün de­ğil. Kök­lü ve kap­sam­lı bir üni­ver­si­te re­for­mu ile za­ma­nın ru­hu­nu kav­ra­yan, ka­li­te odak­lı, re­ka­bet­çi, pi­ya­sa man­tı­ğı­nı dış­la­ma­yan yep­ye­ni bir üni­ver­si­te eko­sis­te­mi oluş­tur­mak du­ru­mun­da­yız. Ak­si hal­de kü­re­sel çap­ta sü­re­gi­den “sa­na­yi top­lu­mu­”n­dan “bil­gi top­lu­mu­”na ge­çiş sü­reç­le­ri­ni ıs­ka­la­yıp bil­gi eko­no­mi­si­nin te­me­li olan ni­te­lik­li, gün­cel, uy­gu­la­ma ek­sen­li bil­gi­yi sü­rek­li it­hal et­mek­ten kur­tu­la­ma­yız.

As­lı­na ba­kı­lır­sa 1980 son­ra­sın­da bir­çok si­ya­si li­de­rin po­li­ti­ka ön­ce­lik­le­ri ara­sın­da ıs­rar­la vur­gu­la­dı­ğı ama bir tür­lü ha­ya­ta ge­çi­ri­le­me­yen üni­ver­si­te re­for­mu ko­nu­sun­da gü­nü­müz­de ar­tık net bir si­ya­si ira­de mev­cut. Ama de­tay­la­rı ve muh­te­mel tar­tış­ma­la­ra kar­şı B plan­la­rı in­ce iş­çi­lik­le iş­len­miş bir yol ha­ri­ta­sı­nın aci­len or­ta­ya çık­ma­sı ge­re­ki­yor. Git­tik­çe yo­ğun­la­şan eko­no­mik ve sos­yo­kül­tü­rel kü­re­sel­leş­me dal­ga­la­rı­nın ge­rek­tir­di­ği ni­te­lik­li, ana­li­tik dü­şü­ne­bi­len, üret­ken, ya­ra­tı­cı, ya­ban­cı dil ve tek­nik be­ce­ri­le­ri yük­sek ve ta­kım oyun­cu­su bi­rey­le­ri se­ri hal­de ye­tiş­ti­ren bir eko­sis­tem oluş­tur­ma­mız ne ka­dar ge­ci­kir­se, kü­re­sel id­di­ala­rı­mız o ka­dar aşı­na­cak.

Mev­cut ya­pı­sıy­la üni­ver­si­te sis­te­mi ço­ğu 657 nam­lı dev­let me­mu­ru zır­hı­na bü­rün­müş ve­rim­siz ho­ca­la­rı, ka­li­te­den zi­ya­de di­sip­lin ve bü­rok­ra­tik kon­trol odak­lı YÖK sis­te­mi, az sa­yı­da­ki elit üni­ver­si­te­ler ile di­ğer ku­rum­lar ara­sın­da­ki de­va­sa ka­li­te uçu­rum­la­rı ile ma­lul. Son yıl­lar­da fi­zi­ki alt­ya­pı­ya ve araş­tır­ma im­kân­la­rı­na ya­pı­lan on­ca cid­di ya­tı­rı­ma rağ­men böy­le bir ya­pı­dan dün­ya stan­dart­la­rı­na yak­la­şan bir bil­gi eko­sis­te­mi ve eko­no­mik bü­yü­me iv­me­si­ni des­tek­le­ye­cek “ü­ni­ver­si­te-sa­na­yi iş­bir­li­ği­” çı­kar­mak ko­lay de­ğil. Baş­ta Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Baş­da­nış­ma­nı Prof. Da­vut Kav­ra­noğ­lu ve Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı Prof. Na­bi Av­cı ol­mak üze­re il­gi­li üst dü­zey pay­daş­la­rın ko­or­di­nas­yo­nuy­la Tür­ki­ye­’de üni­ver­si­te­le­rin ge­le­ce­ği­ne yön ver­mek üze­re yıl­lar­dır özen­le şe­kil­len­di­ri­len mo­del ça­lış­ma­la­rı bu­lun­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Üni­ver­si­te sis­te­mi­mi­zi baş­tan aşa­ğı ye­ni­den ya­pı­lan­dı­ra­cak ve ana­ya­sal ba­zı kı­sıt­la­rı or­ta­dan kal­dı­ra­cak bir ça­lış­ma­nın “Ye­ni Ana­ya­sa­” ya­pım sü­re­ci­nin önem­li ya­pı­taş­la­rın­dan bi­ri­ni oluş­tur­ma­sı­nı uma­rak ba­zı te­mel sap­ta­ma­la­rı ya­pa­lım.

Ön­ce­lik­le üni­ver­si­te­ler ile il­gi­li re­form gün­de­mi­ni de­mok­ra­tik meş­ru­iyet çer­çe­ve­sin­de ta­kip ede­cek bir ba­ğım­sız ba­kan­lı­ğın oluş­tu­rul­ma­sı­na aci­len ih­ti­yaç var. Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın ilk ve or­ta öğ­re­tim­de mil­yon­lar­ca öğ­ren­ci ve öğ­ret­me­ni kap­sa­yan de­va­sa iş yü­kü al­tın­da bo­ğu­şur­ken üni­ver­si­te gün­de­mi­ni “il­gi­li ba­kan­lı­k” ola­rak iz­le­me­si müm­kün de­ğil. Müs­ta­kil bir ba­kan­lık dü­şü­nül­mez­se, ilk ak­la ge­len çö­züm Bi­lim, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğı­’nın Bi­lim, Sa­na­yi ve Üni­ver­si­te­ler Ba­kan­lı­ğı­’na dö­nüş­tü­rü­lüp üni­ver­si­te­ler ile il­gi­li ida­ri ko­or­di­nas­yon fonk­si­yon­la­rı­nı üst­len­me­si ola­bi­lir. Böy­le bir for­mü­las­yon, sü­rek­li bah­set­ti­ği­miz ama bir tür­lü ger­çek­leş­ti­re­me­di­ği­miz et­kin üni­ver­si­te-sa­na­yi iş­bir­li­ği­ni için ku­rum­sal bir çer­çe­ve de oluş­tu­rur ay­rı­ca.

Şef­faf­lık ve he­sap ve­re­bi­lir­lik açı­sın­dan prob­lem­li bir bü­rok­ra­tik ve­sa­yet ku­ru­mu ha­va­sın­da­ki YÖ­K’­ün üni­ver­si­te­le­rin ka­li­te stan­dart­la­rı­nı ve re­ka­bet­çi­lik or­ta­mı­nı sağ­la­ya­cak bir tür mo­dern ko­or­di­nas­yon ku­ru­mu­na dö­nüş­tü­rül­me­si de el­zem. Bu­nun dı­şın­da, üni­ver­si­te­ler­de ide­olo­jik ku­tup­laş­ma­yı ve kad­ro­laş­ma­yı kö­rük­le­yip taş­ra si­ya­se­ti­ni arat­ma­yan gö­rün­tü­ler ya­ra­tan rek­tör­lük se­çim­le­ri­nin kal­dı­rıl­ma­sı ve “mü­te­vel­li he­ye­t” sis­te­mi­ne ya­kın özerk yö­ne­tim bi­çim­le­ri­nin be­nim­sen­me­si de önem­li. Yi­ne ve­rim­siz öğ­re­tim üye­le­ri­ni ömür bo­yu aka­de­mik ko­num­la ödül­len­di­ren ve üni­ver­si­te­le­rin di­na­miz­mi­ni öl­dü­ren dev­let me­mur­lu­ğu re­ji­min­den, re­ka­be­ti teş­vik eden “te­nu­re­” sis­te­mi­ne ben­zer bir sü­re­li söz­leş­me mo­de­li­ne ka­de­me­li ola­rak iler­le­me ge­re­ki­yor. Di­le­riz kü­re­sel dün­ya­nın ge­rek­le­ri­ne uy­gun bir üni­ver­si­te eko­sis­te­mi çok uza­ğı­mız­da de­ğil­dir.

[Bugün, 8 Ocak 2016]