Parayla saadet olur mu? Ne asırların ne de toplumların, üzerinde tam mutabakata varamadığı, dünyanın en eski sorularından biri… Cevabı net verilemese de, varılan ortak nokta şu: Mutluluğun içinde paradan başka faktörlerin de olduğu kesin. Sağlık, aile, başarı, sosyal çevre, vs.
40 yılı aşkın süre önce Bhutan Kralı da, küçücük ülkesinden dünyaya bu düşünceyle seslenerek büyük yankı uyandırmış. Ülkelerin Gayrisafi Milli Hasılalarının yani gelirlerinin ölçüldüğü dünyaya, işin derinine inip “mutluluğu ölçelim” demiş: “Gayrisafi Milli Mutluluk”. Sonuçta zenginlik, mutlu olmak için bir araç değil mi? O halde esas mesele, paradan ziyade mutluluğu ölçebilmekte.
İşte bu minvalde mutluluk, özellikle son birkaç on yıldır ülkelerin, sosyal durumu anlamada ve ilgili politikalar geliştirmede kâle aldıkları bir ölçüt olmayı başardı. Tabii ülkelerin, kendi gelişimlerinin yanı sıra, dünyaya kıyasla durumlarını da anlaması önemli. İşte bu bağlamda, ulusal mutluluk göstergelerinin yanı sıra, küresel endeksler de var.
Örneğin; son açıklanan World Happiness Report'a (Dünya Mutluluk Raporu) göre; Türkiye, 158 ülkelik listenin tam ortasında bir mutluluk seviyesine sahip. Happy Planet Index (Mutlu Gezegen Endeksi) ise, Türkiye'nin 151 ülke arasında 44. sırada olduğunu söylüyor. Tabii her endeksin metodolojisi farklı olunca, sonuçlar da farklı çıkabiliyor. Ancak görünen o ki; şu gezegendeki insanlara kıyasla, ne öyle aşırı mutluyuz, ne de mutsuz bir halimiz var.
ÇOCUKLARIN MUTLULUĞU
World Happiness Report'un son sayısı duyurulurken, altı çizilen bir husus vardı: “Çocuklarımızın hayatlarına yatırım yapmayı düşünmeliyiz ki; gelecekte bağımsız, üretken ve mutlu yetişkinler olarak sosyal ve ekonomik katkılar yapabilsinler”. Bu yüzden de miniklerin, bugün içinde bulundukları koşullar ve imkânlar, malum, oldukça önemli.
Bu düşünceler zihnimin bir köşesindeyken, geçenlerde yayımlanan bir başka uluslararası rapor dikkatimi çekti: Children's Worlds. Çocukların dünyalarını inceleyen rapor, küresel resmi yansıtmak adına özenle seçilen 15 ülkeye odaklanarak, çocuk mutluluğunu kapsamlı bir çerçevede ölçüyor.
Hangi ülkeler derseniz; Norveç, Almanya, İspanya, İngiltere, G. Kore, İsrail, Estonya, Romanya, Cezayir, Kolombiya, Etiyopya, Nepal, Polonya, G. Afrika. Bir de biz varız: Türkiye. 53.000'i aşkın çocukla yapılan çalışmaya, bizden de 3.024 çocuk katılmış. Ağırlıklı olarak 10 ve 12 yaşlarındaki çocukların görüşüne başvuran detaylı çalışma, çocuk dürüstlüğüyle neler söylüyor neler…
ÇOCUKTAN AL HABERİ
Türkiyeli çocukların, çoğu kriterde en üstlerde yer aldığını mutlulukla belirterek, detayları sunuyorum. İşte çocuklarımızın, dünya sıralamasında edindikleri iyilik, esenlik durumları ve verdikleri mesajlar:
Mesaj 1: Rahatımız Beyde Yok
Yüksek derece rahatlığa, refaha sahiplik oranında 1.
Geleceğe dair pozitif hissetme düzeyinde 2.
Hayata dair tatmin ve ayrıca mutluluk seviyelerinde 5. sıradayız
Mesaj 2: Ev Gibisi Yok. Bir de Sözümüz Dinlense!
Hem oturulan evden hem de aile hayatından tatmin düzeyinde 1.
Birlikte yaşanan insanlardan memnuniyette yine 1.
Aileyle iyi vakit geçirme konusunda 4.
Ve evde çalışacak sessiz bir yere sahip olmada 6. sırada iken;
Ebeveynlerin çocukları dinleyip kâle alması ve hakkaniyetli davr