Son yıllarda genelde Avrupa, özelde ise Fransa’da ortaya çıkan ve yaygınlaşan ülkedeki göçmenlere, Müslüman ve Türk topluluklara karşı yapılan İslamofobi, zenofobi ve ayrımcılık vakaları artık sıradanlaşıp normal durum halini almıştır. 2017 yılında Avrupa’nın pek çok ülkesinde yapılan ve yapılacak seçimlerde göçmenler, Müslüman ve Türk topluluklar siyasi partilerin –özellikle yükselen aşırı sağ eğilimli oluşumların– seçim kampanyalarında en önemli konu olmuştur. Önceleri Fransa merkez sağ ve sol partileri ile aşırı sağ-milliyetçi eğilimli akımlar ve partilerin göçmenlere ve Müslümanlara yönelik politik söylemleri ve programları arasında büyük farklılıklar varken son yıllarda söz konusu farklılık gittikçe kapanmakta, birbirine benzemektedir.
Bu panelde iki konu değerlendirilecektir: İlk olarak göçmenler-Müslüman ve Türk toplulukların maruz kaldığı ayrımcılık vakaları sosyo-kültürel yapı, din, eğitim, ekonomi, siyasal katılım, göç ve göçmenlik politikaları, banliyö trajedisi, başörtüsü krizi, eğitim ve istihdam sorunları gibi kamusal alanda vuku bulan çeşitli ayrımcılık vakaları incelenip analiz edilecektir. İkincisi olarak ise Fransa 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimi irdelenecektir.
Mevcut merkez solun partisi Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı François Hollande seçimlerde adaylığını koymamıştır. Cumhurbaşkanlığı seçimine 1. turda 11 aday katılmış yalnız bunların içinde 5 tanesi popüler ve seçmen desteğine sahip konumda olmuştur. Bunlar Front National (Ulusal Cephe) adayı Marine Le Pen (aşırı sağ), En Marche! hareketinden Emmanuel Macron (eski sosyalist partisi üyesi/merkez sol-sağ), Les Républicains adayı François Fillon (merkez sağ), Parti Socialiste adayı Benoit Hamon (merkez sol) ve La France Insoumise adayı Jean-Luc Melenchon’dur (eski sosyalist partisi üyesi, Parti de Gauche kurucusu). Bu adaylar arasında 23 Nisan 2017 Pazar günü yapılan 1. turda kamuoyu yoklamalarında en favori konumda olan merkeziyetçi ve solu birleştirme misyonuna sahip, En Marche! oluşumunun lideri Emmanuel Macron yüzde 24,1 ve aşırı sağcı ve milliyetçi söylemlerle popüler Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen yüzde 21,3 oy alarak 2. tura kalmayı garantilemişlerdir ve mücadele bu iki aday arasında geçecektir.
Genelde merkez sağ ve sol parti adayların özelde ise Ulusal Cephe liderinin seçim programı ve kampanyaları aşağı yukarı benzer konular etrafında odaklanmaktadır: Göçmenlik-yabancı problemi, güvenlik, sosyo-ekonomik politikalar. Panelde seçim kampanyalarında göçmenler ve Müslümanların nasıl propaganda malzemesi olarak kullanıldığı analiz edilecektir.
https://www.youtube.com/watch?v=oNgWbpkyWqM .