SETA PANEL Oturum Başkanı: Yılmaz Ensaroğlu, SETA Konuşmacılar: Hüseyin Kocabıyık, Yeni Asır Nazif Okumuş, MHP Eski Mv. Avni Özgürel, Radikal Tarih: 11 Mayıs 2011 Çarşamba Saat: 17.00-19.00 Yer: SETA, Ankara
Son dönemde Türkiye’nin siyasal merkezi, siyasal aktörleri, iç/dış dış politikadaki temel yönelimleri köklü bir değişim sürecinden geçiyor. 22 Temmuz 2007 seçimleri ve 12 Eylül 2010 referandumu, bu değişimi kristalleştirmenin yanı sıra yeni yönelimin içeriğine dair ipuçları da sağlamış bulunuyor. Yaşanan süreç, 12 Haziran 2011 seçimlerine ve yeni Anayasa tartışmalarına tarihsel bir anlam yüklüyor.
Türkiye’nin siyasal dinamiklerinin büyük bir değişim sürecinden geçtiği bu kritik kavşakta, siyasal partilerin süregelen tartışmalara nasıl katkıda bulunduklarını, bu değişimi nasıl algıladıklarını değerlendirmekte yarar görüyoruz.
• Seçimlere giderken MHP’nin siyasal imkân ve açmazları nelerdir?
• MHP listeleri ve beyanname tabana ne söylüyor?
• MHP’nin seçim kampanyasının temel unsurları nelerdir?
• 12 Haziran’da MHP’yi bekleyen siyasal fotoğraf nasıl okunmalıdır?
• MHP, Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa tartışmalarının neresinde yer alıyor, ne öneriyor?
SETA’nın 11 Mayıs 2011 Çarşamba günü düzenlediği panelde, Yeni Asır Gazetesi Yazarı Hüseyin KOCABIYIK, MHP Eski Milletvekili Nazif OKUMUŞ ve Radikal Gazetesi Yazarı Avni ÖZGÜREL, bu sorular ışığında MHP ile ilgili değerlendirmelerini katılımcılarla paylaşmışlardır. Panelde, Hüseyin Kocabıyık’ın SETA için yazdığı “12 Eylül’den 12 Haziran’a Siyasal Partiler: Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)” başlıklı analiz de değerlendirilmiştir.
Hüseyin Kocabıyık’ın analizini indirmek için tıklayın
“12 Eylül’den 12 Haziran’a Siyasi Partiler: MHP” başlıklı panelin oturum başkanlığını SETA Hukuk ve İnsan Hakları Koordinatörü Yılmaz Ensaroğlu yaptı. Panele konuşmacı olarak Yeni Asır gazetesi yazarı Hüseyin Kocabıyık, eski MHP milletvekili ve gazeteci Nazif Okumuş ve Radikal gazetesi yazarı Avni Özgürel katıldılar. Panelin açılış sunuşunu Yılmaz Ensaroğlu yaptıktan sonra SETA için “12 Eylül’den 12 Haziran’a Siyasi Partiler: MHP” başlıklı bir analiz hazırlamış olan Hüseyin Kocabıyık söz aldı. Kocabıyık, temelde kendi analizi çerçevesinde bir MHP değerlendirmesi yaptı. Bu çerçevede öncelikle milliyetçi hareketin fikri temellerinden bahseden Hüseyin Kocabıyık, Erol Güngör’den sonra bu hareketin entelektüel yetiştiremediğini veya bir başka deyişle fikri açıdan çorak kaldığını ifade etti. Kocabıyık, Türkeş önderliğinde toplum-merkezli milliyetçilik yapması sonucunda oylarını %3’ten %18’e kadar çıkaran MHP’nin 12 Eylül referandumuyla birlikte bu yaklaşımı terk ederek devlet-merkezli milliyetçilik anlayışına yaklaştığını savundu. AK Parti’nin aktif ve etkin olduğu 2000’li yıllarda MHP’nin demokrasi, AB süreci, insan hakları vb. konularda nitelikli bilgi ve analiz üretemediğini söyleyen Kocabıyık’a göre bu durum parti içinde yeterince sorgulanmış da değil. Kocabıyık, “1980 öncesinde 3000 evladını kurban vermiş bir hareketin ciddi bir edebi eser