SETA PANEL DISCUSSION Chair: Bulent Aras, Bulent ARAS, SETA, Coordinator, Foreign Policy Studies Panelists: Robert Malley, International Crisis Group, Middle East and North Africa Program Director Joost Hiltermann, International Crisis Group, Deputy Program Director, Middle East and North Africa Peter Harling, International Crisis Group, Project Director (Iraq, Lebanon and Syria) Date: March 12, 2010 Friday Time: 13.00 – 14.15 Venue: SETA Foundation, Ankara
The new U.S. administration under President Barrack Obama created hope for a renewed interest and approach toward the Middle East. This region hosts a number of chronic problems ranging from peace process to Iraqi instability. These problems have potential to evolve to serious challenges to international security. The U.S. played a substantial role and is likely to be leading international actor in dealing with the protracted crises of the region.
The SETA Foundation hosted a panel discussion on "The U.S. and Shifting Dynamics in the Middle East” by International Crisis Group experts Robert Malley, Joost Hiltermann and Peter Harling. This panel focused on the U.S. policy toward the Middle East under Obama administration and the recent Iraqi elections and its possible consequences for the future of Iraq. The panelists uncovered continuities and changes in the U.S. policy toward the region.
***
SETA olarak 12.03.2010 tarihinde düzenlemiş olduğumuz “The US and Shifting Dynamics in the Middle East” başlıklı panele Prof. Dr. Bülent Aras (SETA) oturum başkanlığı yapmış, Robert Malley (Uluslararası Kriz Grubu –International Crisis Group, ICG- Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü), Joost Hiltermann (Uluslararası Kriz Grubu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı) ve Peter Harling (Uluslararası Kriz Grubu Proje Direktörü-Irak, Lübnan, Suriye) konuşmacı olarak katılmışlardır. Panelde ICG uzmanları Obama yönetiminin Bush yönetiminden farklı olarak bölgedeki ilişkiler arasında karşılıklı olarak birbiriyle bağlı süreçler olduğunun farkında olduğunu ve bölgedeki tüm aktörlerle diplomatik yollarla konuşmaya çalıştığını vurguladılar. Aynı zamanda Amerikan yönetiminin bölgedeki aktörlerle konuşma tonunu da Bush yönetimine kıyasla daha dikkatli ayarladığını ifade ettiler. Bir soru üzerine Irak seçimlerinin sonuçları üzerine net olarak konuşmak için henüz erken olduğu, ancak Irak’ta koalisyonlar döneminin devam edeceği savunuldu. ABD’nin çekilme takvimi konusunda kafası net olsa da Afganistan, Pakistan ve İran’ın üzerinde oluşturduğu baskı yüzünden Irak’a çok fazla odaklanamadığı anlatıldı. Bölgede Türkiye’nin sahip olduğu olumlu rolün hiçbir şekilde yadsınamayacağını anlatan ICG uzmanları, Kuzey Irak’taki Kürtlerin de son dönemde Bağdat’tan daha fazla Ankara’ya güvenmeye başladıklarını savundular. Bunun uzun vadedeki sonuçları için uluslararası arenada ABD’nin, bölge düzeyinde de Türkiye’nin alacağı rollerin belirleyici olacağını ifade eden uzmanlar, İran ve İsrail’le ilişkiler konularının Türkiye için birer test haline dönüşme potansiyeli taşıdığına dikkat çektiler.