SETA PUBLIC LECTURE Professor Robert W. Hefner Director, Institute on Culture, Religion, and World Affairs, Boston University Date: May 11, 2010 Tuesday Time: 16.00 - 18.00 Venue: SETA, Ankara
Muslim societies around the world are undergoing immense social, cultural and political changes. They are also facing numerous challenges in areas of democratization, political participation and education etc. How do they respond to these challenges? What is the role of non-state actors? The diversity of interpretation of Islam is often overlooked and Muslims are lumped together. In this context, what does Civil Islam mean? How did it emerge? What is the significance of Turkey’s experience with modernity and secularism? Professor Hefner discussed these timely questions at SETA.
***
Robert W. Hefner is Professor of Anthropology and Director of the Institute on Culture, Religion, and World Affairs (CURA) at Boston University. Professor Hefner has conducted research on Muslim culture, politics, and education since the mid-1980s and on the comparative sociology of world religions for the past thirty years. He has directed some 15 major research projects, and organized 11 international conferences. Recent projects have examined shari`a law and citizenship in eight Muslim majority countries (2008-2010); the culture and politics of Muslim education (2005-2007); the prospects for and the politics of civil democratic Muslim politics (2002-2004); and social resources for civility and participation in the deeply plural societies of Malaysia, Singapore, and Indonesia (1999-2001). Hefner has authored or edited fifteen books, as well as seven major policy reports for public and private policy foundations.
***
SETA olarak 11.05.2010 tarihinde düzenlemiş olduğumuz “Civil Islam: How Muslim Societies Respond to Modern Challenges” başlıklı panele Prof. Talip Küçükcan oturum başkanlığı yapmış, Prof. Robert W. Hefner (Boston University) konuşmacı olarak katılmıştır.
Panelde İslam’ın sivil boyutuyla insanlık için barış üreten bir din olduğu vurgusunu öne çıkaran Prof. Hefner, modern meydan okumalar karşısında bilhassa Türkiye gibi örneklerin çok önemli olduğuna dikkat çekti. İslam ile demokrasi arasındaki doğru ilişkinin Türkiye örneğinde olduğu gibi hem diğer Müslüman toplumlara hem de tüm dünyaya çok şey anlattığına dikkat çeken Hefner, İslam’ın çoğulcu yapısının daha iyi anlaşılması gerektiğine işaret etti. Zamanında Huntington ile de beraber çalışan Hefner, onun İslam Medeniyeti ile Batı Medeniyeti arasında gördüğü çatışma olasılığına hiçbir zaman olumlu ve makul bakmadığını, kendisinin tam tersine İslam ile Batı arasında anlamlı bir ilişkinin her zaman mümkün olduğuna inandığını ifade etti.
Siyaset-din ilişkileri bağlamında Türkiye ile ABD’nin birbirine benzediğini söyleyen Hefner, Türkiye’deki din adamlarının din hukukunun kendisini değil din hukukunun temel maksatlarını yorumlayıp ona göre bir dini yaşam kurgulamaya çalıştıklarını anlattı. Böylece Türkiye’nin dini bugünün anlamlarıyla doğru bir şekilde yorumladığını ve bununla tüm Müslüman toplumlara örnek olduğunu ifade eden Hefner, Türkiye’deki Cumhuriyetçi yapının esnekliği ölçüsünde daha sağlıklı bir din-siyaset ilişkisinin kurulabileceğine işaret etti.