SETA > Kitap |
Kitap Türkiye'de Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme Politikaları

Kitap: Türkiye'de Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme Politikaları

Bu kitap Türkiye’de yükseköğretim politikalarında başlayan değişimin sürekliliği açısından ulusal, bölgesel ve üniversite düzeyinde geliştirilen önerilerle yerelde önemli bir potansiyel olan üniversitelerin eğitim ve araştırma temel faaliyetlerinin yanında bulundukları bölgeye ekonomik, sosyal ve kültürel katkılarının artırılabilmesi için yol gösterici olacaktır.

Paylaş
Dosyayı İndir

Türkiye’de son yıllarda yükseköğretim alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle 2006’dan itibaren uygulanan “her ile bir üniversite” yaklaşımıyla niceliksel anlamda büyük bir atılım gerçekleşmiş ve üniversitesi olmayan il kalmamıştır. Bunun akabinde Türkiye yükseköğretim politikasının temelinde yer alan üniversitelerin nitelik açısından gelişimi ve özgün kurumlar haline dönüşebilmeleri için birtakım faaliyetlere başlanmıştır.

Kitabın amacı Türkiye’de henüz yeni bir alan olan “üniversitelerin bölgesel gelişmedeki rolünün artırılması”na ilişkin mevcut durumu ortaya koymak ve geleceğe yönelik politika önerileri geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’deki bölgesel gelişme politikasının zaman içindeki değişimi ortaya konmakta ve bölgelerin mevcut durumu analiz edilmektedir. Aynı zamanda Türkiye’de yükseköğretim politikaları ve üniversitelerin gelişimi incelenmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de bölgesel gelişme politikalarında üniversitelerin yer alması ve üniversitelerde misyon farklılaşmasına ilişkin geliştirilen politikalar irdelenmektedir.

Bu kitap Türkiye’de yükseköğretim politikalarında başlayan değişimin sürekliliği açısından ulusal, bölgesel ve üniversite düzeyinde geliştirilen önerilerle yerelde önemli bir potansiyel olan üniversitelerin eğitim ve araştırma temel faaliyetlerinin yanında bulundukları bölgeye ekonomik, sosyal ve kültürel katkılarının artırılabilmesi için yol gösterici olacaktır..