Katar, kurduğu Ulusal Varlık Fonu yoluyla yurt dışında önemli yatırımlar gerçekleştirmekte ve yurt içine yatırımlar çekmektedir. Bu analiz Katar’ın yatırımlarına odaklanmakta ve Katar’ın Türkiye ile ekonomik ilişkisini ele alarak iki ülke arasındaki iş birliğinin geleceğine yönelik önerilerde bulunmaktadır.
Kişi başına düşen GSYH itibarıyla dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar’ın birçok ülkede çeşitli yatırımları bulunmaktadır. Katar gerçekleştirdiği yatırımlarla bugün dünyanın en önemli borsalarında, en büyük otomotiv şirketlerinde ve finans kuruluşlarında yatırımlara sahiptir. Katar dünyaca ünlü futbol kulüplerini, lüks otel, moda ve mağaza zincirlerini bünyesine katarak yatırımlarını çeşitlendirerek sürdürmektedir. Katar’ın küresel anlamda oluşturduğu olumlu imaj sayesinde birçok ülke hem Katar’a yatırım yapmak hem de Katar ile kendi ülkesine yatırım çekmek amacıyla stratejik iş birlikleri yoluyla ilişkilerini derinleştirmektedirler.
Bölgesel meselelerde ortak çıkarlar ve kültürel yakınlık gibi faktörler sayesinde Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkilerde son yıllarda hissedilir bir yakınlaşma yaşanmaktadır. İki ülke arasındaki olumlu gelişmelere rağmen Katar’ın yurt dışındaki yatırım hacmi dikkate alındığında Türkiye’nin Katar sermayesinden yeterince pay almadığı görülmektedir. Benzer şekilde iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi de oldukça düşük kalmaktadır. Katar’ın önemli fon birikimi ve finansal tecrübesi ile Türkiye’nin güçlü sanayi ve teknoloji altyapısı, üretim kapasitesi ve yetişmiş nitelikli iş gücü yanları birlikte düşünüldüğünde potansiyel iş birliği alanlarının bir hayli fazla olduğu açık bir gerçektir. Buradan hareketle kaleme alınan bu analiz Katar’ın yurt dışında gerçekleştirdiği yatırımları ve diğer dış ekonomik ilişkilerini analiz etmektedir. Bu çalışmanın ikinci kısmı Katar’ın Türkiye’deki yatırımlarına ve ticaretteki mevcut duruma yer vermekte, iki ülke arasındaki potansiyel iş birliği alanlarına yönelik önerilerde bulunmaktadır.
Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..