SETA > Perspektif |
Perspektif İran-Suudi Arabistan Normalleşme Anlaşması Sebepleri ve Sonuçları

Perspektif: İran-Suudi Arabistan Normalleşme Anlaşması | Sebepleri ve Sonuçları

İran ve Suudi Arabistan’ı yeniden diplomatik ilişkiler kurmaya yönelten sebepler nelerdir? Normalleşme sürecinin bölgesel sonuçları neler olabilir? Çin’in ara buluculuğu küresel siyasetin geleceğine dair hangi ipuçlarını veriyor?

Paylaş
Dosyayı İndir

10 Mart’ta tüm dünya Pekin’den gelen haberle Ortadoğu’da yeni bir dönemin açılmakta olduğunun ipuçlarını yakaladı. İran ve Suudi Arabistan yetkilileri, yedi senelik aranın ardından yeniden diplomatik ilişkiler tesis etmek ve büyükelçiliklerini açma konusunda anlaştıklarını duyurdular. İki ülkenin diplomatik ilişkileri 2016’ın başında Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Ayetullah Şeyh Nimr Bakır Nimr’i idam etmesi sonucu yaşanan olaylar sebebiyle kesilmişti. Tahran sokakları karışmış ve Suudi Büyükelçiliği saldırıya uğramıştı. O dönemki Tahran yönetimi her ne kadar saldırıyı kınasa ve faillerin cezalandırılacağını söylese de Riyad tek taraflı olarak diplomatik ilişkileri kesmişti. Daha sonra bu diplomatik soğukluğu besleyen bölge çapındaki vekil savaşları yaşandığından 2021’e kadar Tahran-Riyad çatışması devam etti.

Son iki yılda ise Irak ve Umman’ın ara buluculuğunda müzakereler yürütülmüştür. Ancak taraflar bu uzun süreç sonunda Çin’in ara buluculuğu ve garantörlüğünde anlaşmayı seçtiler. Bu tercihin kendisi başlı başına ciddi bir politik mesajdır. Bu mesajın ise…

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..