Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan Çekilmesi ve Anlaşmanın Geleceği
Bu analizde Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilme kararı gerekçeleriyle birlikte ele alınmakta ve bu kararın küresel ölçekte meydana getireceği muhtemel etkiler üzerinde durulmaktadır.
Rusya kendi açısından önemli bazı gerekçelerle Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini açıklamıştır. Rusya’nın çekilmesiyle Karadeniz üzerinden gıda sevkiyatı halihazırda durmuş vaziyettedir. Yapılan resmi açıklamalardan anlaşıldığı üzere Moskova yönetimi anlaşmadan çekilmekle kalmayıp kendisi dışında koridorun işlemesine müsaade etmeme niyetini de taşımaktadır.
Anlaşmanın sona ermesinin meydana getireceği küresel gıda krizi, milyonlarca insanın yaşamları üzerinde zincirleme etkiler oluşturarak sağlık, eğitim ve sosyal uyum alanlarında ağır sonuçlar doğurma potansiyeli taşımaktadır. Krizin sonuçları gıda kıtlığından ve yüksek gıda fiyatlarından ağır şekilde etkilenecek yoksul ülkeler için çok daha ağır olacaktır.
Ancak mevcut durumun tamamen umutsuz olduğunu söylemek şu aşamada doğru değildir. Zira Ukrayna’nın gıda ürünlerinin yanı sıra Rus gıda ve gübre ürünlerinin sevkiyatı için çeşitli senaryolar yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bir yandan Ukrayna ve Rusya yeni bir çözüm için farklı yollar üzerinde çalıştıklarını ifade ederlerken diğer yandan BM ve Türkiye de anlaşmayı canlandırma çabalarını diplomatik yollarla yoğun bir şekilde sürdürmektedir.
Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.
Etiketler »
İlgili Yazılar