SETA > Avrupa Araştırmaları |
Perspektif Almanya nın Koronavirüs Salgınına Karşı Mücadelesi

Perspektif: Almanya’nın Koronavirüs Salgınına Karşı Mücadelesi

Koronavirüs salgınına karşı Alman siyaseti ne gibi adımlar attı? Koronavirüs salgını Alman siyasetinde ne gibi dengeleri değiştirme potansiyeli taşımaktadır? Salgının Alman ekonomisine etkisi ne olacak ve alınan önlemler nelerdir?

Paylaş
Dosyayı İndir

Yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinden Almanya’yı da derinden etkilemiştir. Ancak salgınla mücadele kapsamında Almanya’da başta federal hükümet, eyalet hükümetleri ve diğer yerel aktörlerin attığı adımların şimdiden karmaşık bir görüntü verdiği eleştirileri de söz konusudur.

Koronavirüs salgını ile ilgili günlük açıklamalarda bulunan Robert Koch Enstitüsü (RKE) Federal Sağlık Bakanlığına bağlı olmakla birlikte federal hükümete bilimsel danışmanlık da yapmaktadır. Koronavirüs vaka sayısını günbegün aktaran RKE’nin 2 Nisan 2020 sabahı itibarıyla testlerle doğrulanmış son rakamlarına göre yaklaşık 74 bin kişi enfekte olmuşsa da, gün içerisinde bu sayı 80 bini geçmiş, yaklaşık 1000’i aşkın kişi de hayatını kaybetmiştir.1 Başka ülkerelere kıyasla Almanya’da ölüm vakalarının oransal olarak şimdilik düşük olmasının nedeni ise diğer ülkelerden çok daha önce test yapmaya başlanmasıyla irtibatlandırılmaktadır. Mevcut vakaların sayısı virüsün yayılma hızı hakkında bir tahmin yapmayı kolaylaştırsa da toplumdan gelen yoğun test talebinin tam karşılanamadığı, bu sebeple öncelikli olarak ağır semptomlara sahip olanların test edildiği bildirilmektedir.2 Böylelikle Koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarının tespitinin de ancak gerçekleştirilebilen testlerle irtibatlı olduğuna işaret edilmektedir.

Federal Sağlık Bakanlığının tahminlerine göre Almanya’da haftalık takriben 200 bin Koronavirüs  testinin gerçekleştirildiği ileri sürülürken bazı sağlık örgütleri günlük 12 bin, RKE Başkanı Lothar Wieler ise...

Küresel bir tehdit oluşturan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) ile mücadele sürecini inceleyen SETA çalışmaları.