SETA > |
Perspektif 14 Mayıs ın Ardından Meclis

Perspektif: 14 Mayıs’ın Ardından Meclis

Meclisteki temsil oranı nasıl yorumlanmalıdır? Yeni Meclis aritmetiğinin muhtemel sonuçları nelerdir? Yeni bir anayasa yapılması ya da anayasa değişikliğine gidilmesi mümkün müdür?

Paylaş
Dosyayı İndir

Türkiye uluslararası medya tarafından 2023’ün en önemli seçimi olarak nitelenen cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini geride bıraktı. Serbest ve dürüst seçim ilkesine uygun şekilde iki tur olarak gerçekleşen seçimlere katılım ortalama yüzde 86 oldu. Yüksek katılım oranı ve seçim güvenliği siyasal rejimin demokratik meşruiyeti için son derece olumlu etkenlerdir. Toplam on altı partinin temsil edileceği 28. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Cumhur İttifakı 323 milletvekiliyle çoğunluğu elde etti. Millet İttifakı 212 milletvekili çıkarırken, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın vekil sayısı 65’te kaldı.

Demokratik katılım açısından bir diğer önemli ölçüt ise Meclisin temsil kabiliyetidir. Parlamentonun temsil gücüyle kastedilen seçmenlerin yüzde kaçının vekiller aracılığıyla Mecliste temsil edilebildiğidir. Bu oran ne kadar yüksekse Meclis de o nispette çoğulcu olacaktır...

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..