SETA > Etkinlikler |
Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması

Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın katılacağı panelde, yükseköğretimde yaşanan sorunlar; gelecek hedefleri ve dünya örnekleri enine boyuna ele alınacaktır.

 

Türkiye’de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması

PANEL | 30 EKİM 2014
 

TARİH: 30 EKİM 2014 SAAT: 11:00 YER: SETA İstanbul

Moderatör

Fahrettin Altun, SETA

Konuşmacılar
  • Gökhan Çetinsaya, YÖK Başkanı
  • Talip Küçükcan, Marmara Üniversitesi
  • Zafer Çelik, SETA

Moderatörlüğünü SETA İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun’un yaptığı Türkiye’de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması paneli, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Talip Küçükcan ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Zafer Çelik’in katılımıyla gerçekleşti.

ÇETİNSAYA: YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ NİTELİKSEL BÜYÜME NİCELİKSELE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Panelde ilk söz alan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretimde son 10 yılda muazzam bir büyümenin meydana geldiğini belirtti. Yükseköğretimin 2023 hedeflerine anlam katabilmesi için mevcut niteliksel büyümenin niceliksele dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Çetinsaya, bu görevin devlet ve vakıf üniversitelerine düştüğüne dikkat çekti. Yükseköğretimde hoca başına 48 öğrenci düştüğünü belirten Çetinsaya, OECD ortalamalarını tutturabilmek için her sene mezun olan 4500 doktora öğrenci sayısının 10-15 bin bandına çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KÜÇÜKCAN: YÜKSEKÖĞRETİMDE ZİHNİYET SORUNU VAR

İkinci konuşmacı olarak söz alan Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Talip Küçükcan, Türkiye’de üniversitelerin homojenleştirme ve tek tipleştirme ideolojisinin bir taşıyıcısı olduğunu söyleyerek sunumuna başladı. Yükseköğretimde zihniyet problemi olduğuna dikkat çeken Küçükcan, reform ihtiyacının acil ve gerekli olduğuna vurgu yaptı. Yükseköğretimin dünyanın geri kalanının aksine, Türkiye’de anayasayla düzenlendiğini belirten Küçükcan, anayasanın değiştirilmesinin zorluğundan dolayı yükseköğretimde de değişikliklerin çok zor olduğunu ifade etti.

ÇELİK: TOPLUMUN İHTİYAÇLARI VE ÖZERKLİĞE DİKKAT ETMELİYİZ

Panelde son konuşmacı olarak söz alan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Ankara Araştırmacısı Yard. Doç. Dr. Zafer Çelik, yükseköğretimde düzenlenecek yeni bir yapılanmayla sadece akademisyenlerin değil toplumun ihtiyaçlarının da karşılaması gerektiğinin altını çizdi. Yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasında merkeze ‘akademik özgürlükler’ ve ‘hesap verebilirlik’ konularının alınması gerektiğine dikkat çeken Çelik, yasa konuşulurken toplumun ihtiyaçları ve özerklik konularının ön plana alınması gerektiğini de söyledi. Yükseköğretimde sistemi koordine edecek bir kurumun gerekliliğine vurgu yapan Çelik, tüm paydaşların katıldığı bir yükseköğretim programına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.