SETA > Yorum |
PYD'nin İhtiras ve Zaafları

PYD'nin İhtiras ve Zaafları

PYD jeo-politik amaçları uğruna bölgede gerçekleştirdiği tehcir ve demografik mühendislik girişimlerini IŞİD ile mücadele parantezine alabileceğini düşünmekte.

PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) askeri kanadı olan YPG'nin ABD'nin yoğun hava desteğiyle Irak ve Şam İslam Devleti'nden (IŞİD/İD) Rakka'nın Tel Abyad ilçesini alması ve ardından bölgenin demografisini değiştirebilmek adına Araplara ve Türkmenlere yönelik tehcir politikası izlediğine dair emarelerin ortaya çıkması, büyük soru işaretlerini de beraberinde getirdi. 20 binden fazla Arap ve Türkmen çok kısa sürede Akçakale sınır kapısından Türkiye'ye sığınırken, PYD daha önce ilan ettiği kantonlarından Cezire ve Kobani'nin toprak bütünlüğünü de sağlamış oldu. Örgütün bir ileriki aşamada Fırat'ın batı yakasına geçerek Afrin'e uzanan hattı da ele geçirme planları yapması Türkiye'de sert karşılık bulurken, IŞİD'in bu bölgede muhaliflere saldırıyor olması endişeleri artırmış durumda.

IŞİD, Tel Ebyad sınır kapısını kaybetmesinin akabinde hem lojistik olarak çok kritik öneme haiz olan Bab el-Selame sınır kapısının kontrolünü ele geçirmek hem de muhalifleri Halep'te zayıflatabilmek adına kuzey batı Suriye hattında Azez bölgesine saldırılarını yoğunlaştırdı. Esed rejiminin de havadan bölgeyi bombalayarak verdiği destek sonrası muhalifler savunma pozisyonunda kalırken, daha önce ilan ettikleri Halep'in özgürleştirilmesi operasyonlarına da ara vermek durumunda kaldılar. ABD'nin bu bölgelerde muhalefet unsurlarıyla çatışan IŞİD güçlerini bombalamasıyla birleşen gelişmeler Tel Abyad'da yaşananların tekrarlanacağına yönelik kuşkuları da artırdı.

HEDEFTEKİ KENT

Eylül 2012'de Özgür Suriye Ordusu ve devrimci güçlerin kontrolü altına giren Tel Abyad, Rakka'da güçlenen IŞİD'in stratejik öncelikleri arasında yer almış ve muhaliflerle yoğun çatışmalar sonucu Ocak 2014'te IŞİD'in kontrolü altına girmişti. Haziran 2014'te şehirdeki kontrolünü konsolide eden IŞİD, çoğunluğunu Arapların ve Türkmenlerin oluşturduğu Tel Abyad'ı ve sınır kapısını bir süre elinde tutmayı başarmıştı; ancak şimdi PYD'ye bağlı YPG güçleri bölgede yoğun bir Kürt nüfus olmamasına rağmen ABD'nin hava desteği sayesinde kenti işgal edip, demografi mühendisliğine soyundu.

Adeta şöyle bir döngü kurulmuş durumda: IŞİD muhaliflerin kontrolünde olan bir bölgeye saldırıp ele geçirmekte, sonrasında ABD meşru bir hedef olarak IŞİD'i bombalamakta, yumuşatılan bölgeye ise YPG güçleri girerek burada kontrolü sağlamaktadır. Şimdi de Afrin-Kobani arasındaki hat PYD adına jeo-politik bir hedef haline geldi. Böyle bir konjonktürde PYD durumdan istifade ederek Afrin ile muhalifler ve IŞİD'in kontrolü altında olan Fırat Nehri'ne kadar olan Bab, Menbic, Rai ve Cerablus'un içinde olduğu bölgeyi ele geçirmek ve Türkiye sınırı boyunca coğrafi olarak bütünlük arz eden bir kuşağı idareleri altına almayı amaçlamakta. Azez'in IŞİD'e kaybedilmesi Afrin'den Fırat'a kadar bir IŞİD bölgesi oluşturacak ve IŞİD'in Afrin'e daha rahat saldırmasına fırsat verecektir. Diğer taraftan ise bu bölgenin IŞİD'in eline geçmesi, PYD'nin ABD desteğiyle birlikte Azez'e yüklenmesine ve hem Afrin'i hem de Suriye'nin kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı kuşağı tahkim etmesine sebep olacaktır.

PYD'NİN ZAYIFLIKLARI

PYD'nin tüm bu kuşak oluşturma hedefine ve ihtiraslarına rağmen, Esed rejimi ve ABD ile girdiği angajmanla elde ettiği "Rojava Devrimi"nin ciddi kırılganlıkları olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. PYD merkez üssü olan Cezire Kantonunu ve Haseki'nin bir kısmını Esed güçleriyle paylaşmaya devam etmektedir. Burada Şammar aşireti başta olmak üzere yoğun bir Arap nüfus da vardır. Yine Afrin, Kobani ve Cezire'de muhalif Kürtlerin ol