Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, çözüm sürecine ilişkin, "Akil insanların hazırladığı raporlarda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda, farklı mekanizma ve hedefler ışığında, yeni oluşumlar da düşünülebilir" dedi.
Ensaroğlu, grubun Diyarbakır ile başladığı Güneydoğu turunu Şanlıurfa'da tamamladığını, belki bir defa daha Diyarbakır'ı ziyaret ettikten sonra raporlarını hazırlayacaklarını söyledi. Diğer bölge gruplarının da ziyaretlerini tamamlamasının ardından, bütün akil insanların tekrar bir araya gelmesinin planlandığını vurgulayan Ensaroğlu, şöyle devam etti: "Tüm gruplar raporlar hazırlıyor. Akil insanların hazırladığı raporlarda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda, farklı mekanizma ve hedefler ışığında yeni oluşumlar da düşünülebilir. Yine akil insanlarla veya yeni ilavelerle veyahut da başka isimlerle de farklı mekanizmalar düşünülebilir. Çatışmalı sorunların çözümü, uzun soluklu çalışmaları gerektiriyor. Bu çalışmalar içinde hemen 2 aylık bir akil insan çalışması ve çabasıyla sorunun biteceğini düşünmek yanlış olur. Her halükarda çalışmaların sürdürülmesi gerekir. Bizden istenen toplumun nabzını ve taleplerini toplamak ve raporlaştırmaktı. Onu tamamlamaya çalışacağız."
'GÜNEYDOĞULU BİLGE İNSANLARLA GÖRÜŞECEĞİZ'
Ensaroğlu, grupların 10'ar kişilik kadrolarla çalıştığını, grup raporlarının dışında her üyenin de tek tek raporlar hazırlayacağını ifade etti. Sürecin devamında kişisel mülakatlar da yapacaklarını belirten Ensaroğlu, "Güneydoğulu olup da Ankara ve İstanbul 'da oturan ve Kürt sorunu konusunda 'bilge insan' diyebileceğimiz kişiler var. Onlarla da görüşeceğiz. Özellikle Kürtler başta olmak üzere Güneydoğu'da yaşayan insanların sürece ilişkin değerlendirme ve algılarını ortaya koymaya çalışacağız. Taleplerini sıralayacağız" diye konuştu.
'FİKİR BİRLİĞİNE VARILAN TALEPLER'
Ensaroğlu, görüştükleri herkesin taleplerini konulara göre raporlarında sıralayacaklarını söyledi. Değişmeyen isteğin, yeni bir anayasayla bir takım talepler ve hakların güvence altına alınması olduğunu aktaran Ensaroğlu, şunları kaydetti:
"Liste uzayabilir ama kabaca üç temel konuda aslında yoğunlaşıyor. Birincisi, Türkiye 'nin yeni bir vatandaşlık tanımı yapma ve yurttaş ile devlet arasındaki ilişkileri yeniden tanımlama ve düzenleme talebi var. Biraz daha açacak olursak Kürtler başta olmak üzere etnik olarak Türk olmayan yurttaşlarımız, kendilerine vatandaşlık kimliği olarak Türklüğün dayatılmasına son verilmesini istiyorlar.
İkincisi, ana dilinin eğitimde ve kamu hizmetlerinin alınmasında kullanılmasında mutabakat var. Farklı siyasi partileri destekleyen insanların da bu konudaki görüşleri değişmiyor. Üçüncüsü ise yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yerel demokrasinin tahkim edilmesidir. Halkın daha çok kendi seçtiği yöneticiler tarafından yönetilmesidir. Bu da sadece bölgeye özgü bir talep değil. Bütün Türkiye genelinde demokrasinin bu anlamda merkezi yönetimin yetkilerinin yerel yönetimlere dağıtarak güçlendirilmesidir. Bu üç talepte herkes fikir birliğine varmış. Eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik talepler de var. Bunlar da yoğunluk sırasına göre değerlendirilecek."
'İNSANLAR BİRAZ DAHA RAHATLADI'
Ensaroğlu, akil insanlar heyetinin Türkiye'nin bütün illerini dolaşarak çözüm sürecine destek sağlamaya çalıştığını hatırlattı. Güneydoğu insanının süreci desteklediğini gözlemlediklerini vurgulayan Ensaroğlu, "İnsanların zihnindeki çeşitli kaygı ve soru işaretleri, yaptığımız değerlendirmeler ışığında öyle tahmin ediyorum ki biraz daha aydınlandı, insanlar biraz daha rahatladı. Temaslarımızda 'Biz böyle düşünmedik, böyle bilmiyorduk' gibi tepkileri çok sık aldık. Kamuoyu desteği bakımından da daha çok diğer bölgelerde çalışma yapan arkadaşlarımızı dinlemek gerekir" değerlendirmesinde bulundu.