Türkiye’nin 60 yıllık rüyası gerçekleşiyor. Türkiye kendi otomobilini üretiyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyonu, kararlılığı, liderliği olmasa “Türkiye’nin otomobili” projesi gerçekleştirilemezdi. Bu gerçekliği Türkiye’de artık herkes biliyor. Her büyük projede bu gerçeklik birçok kez test edildi. 2011’de gündeme gelen yerli oto için süreç, Erdoğan’ın öncülüğünde, 2017’de Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü’nün imzalanmasıyla somut bir yol haritasına dönüştürülmüştü. Yola çıkıldığında, projeyi küçümseyen muhalefetin siyasetçileri, “5 değil 10 babayiğit gelse, yerli otomobil üretilemez” diye baştan karşı çıktılar. “Dünya otomotiv devleri milyarlarca dolar yatırım yapıp model geliştirmeye çalışırken yerli otomobil yaptık diye yola çıkarsanız yaya kalırsınız” diyerek, kıt zekâları ile girişim grubunun yola çıkmasını hafife aldılar. Erdoğan’ın müjdelerini, heyecanını, kararlılığını, “Bir milletin hayaliyle, vatandaşın duygularıyla oynamak bu kadar kolay olmamalı” diye küçümseye bile kalkıştılar. “Teknoloji üreterek, yapmanız gereken bir işi yol, köprü, hafriyat işleri gibi düşünüp, sen yap olmadı başkası yapsın diyerek otomobil üretemezsiniz” diye hazımsızlıklarını dile getirmekten geri durmadılar. Zamanında “Devrim otomobili”ni yaptırmayan, kendi uçağını yapmasına, kendi yerli motorunun üretilmesine engel olan zihniyetin devamı ve taşıyıcısı olanlar, yerli otomobilin üretilmesinin önünü kesmeye çalıştılar.
Rapor: Küresel Otomotiv Sektörünün Değişimi ve Yerli Otomobil Projesinin Geleceği Çalışmayı inceleyebilir, PDF sürümünü indirebilirsiniz: https://t.co/beLNiuqTFI | Nurullah Gür, @yunusfuruncu pic.twitter.com/Ss8VdwOFjh
— SETA (@setavakfi) 24 Aralık 2019
Muhalefet yandaşı medyada, “Yerli otomobil ölü doğdu” diye sevinç naraları attılar. Muhalefet partisinden birinin genel başkanı, yerli otomobilin prototiplerinin tanıtımının yapılmasına birkaç gün kala, “yerli değil”, “başarısız olacak” diye kendi temennisini ve arzusunu dile getirdi. Gelinen süreci hazmedemeyen çevreler, ortaya çıkan prototipleri, “kaputu var” “aynası var” gibi tanımlamalarla ve “başlatma tuşu ve menüsü İngilizce” diyerek vizyonsuzluklarını zavallıca ortaya koydular. Ama tüm bunlara rağmen… Beklenen an geldi. Türkiye’nin yerli ve millî otomobili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtıldı. Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının Bursa’nın Gemlik ilçesindeki TSK arazisine kurulacağının müjdesini verdi. 2021’de fabrika tamamlanacak. 2022’de Türkiye’de şarj altyapısı hazır olacak. Yerli otomobilin seri üretimine de aynı yıl başlanacak. 15 yıl içinde 5 farklı model üretilecek. Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olarak açıklandı. Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde, yılda 175 bin adet olacak. Üretim tesisinde 300’ü nitelikli toplam 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Türkiye’nin en önemli millî projelerinden birisi olan yerli otomobil, çizgileriyle ve teknolojisiyle beklenenin çok üzerinde bir beğeni ile karşılandı. Türkiye’de birçok firma şu an için zaten araba üretiyor. Türkiye’nin toplam araba üretimi 2000’de 431 bin seviyesinden 2017’de yaklaşık 1 milyon 696 bine yükselmiş durumda. 2050’de dünyada yaklaşık 3 milyar arabanın olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla Türkiye, kendi yerli ve millî otomobilini üretmesiyle bu pazardan önemli bir pay alacak. 27 Aralık 2019 tarihi, Türkiye için milattır. Tarihi bir an ve dönüm noktasıdır. Ülkemizin geleceği için hayırlı olsun.
[Türkiye, 28 Aralık 2019]
[caption id="attachment_68587" align="aligncenter" width="1024"] Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG), 2022 yılında üretimine başlayacağı yerli otomobil modellerinin genel teknik özellikleri.[/caption].