SETA > Yorum |
Yeni Bir Toplumsal Sözleşme Arayışı

Yeni Bir Toplumsal Sözleşme Arayışı

Yeni anayasa ve demokratikleşme kısmı şüphesiz hükümet programının en önemli bölümünü oluşturmakta.

Hükümet programı Türkiye'deki kimlik gruplarına, piyasa aktörlerine ve uluslararası kamuoyuna önemli taahhütlerde bulunmaktadır. Bu program aynı zamanda Gezi Olayları'ndan bu yana yaÅŸanan siyasi ve toplumsal gerilimin sona erdirilip, Türk demokrasisinin sınıf atlatılması konusunda bir manifesto niteliÄŸinde okunabilir.

Yeni anayasa ve demokratikleÅŸme kısmı ÅŸüphesiz hükümet programının en önemli bölümünü oluÅŸturmakta. Türkiye'nin son zamanlarda yaÅŸamış olduÄŸu türbülansı geride bırakması gerektiÄŸini vurgulayan demokratikleÅŸme manifestosunun en önemli vurgusu yeni anayasa ve demokratikleÅŸme konusundaki temel referans noktasının insan onurunun korunması olduÄŸudur. Ä°nsan onuru, evrensel insan hakları standartları ve özgürlükçülük vurguları yeni anayasanın temel dayanak noktalarını oluÅŸturmaktadır. Devletin güvenliÄŸi yaklaşımını vatandaÅŸa güven temelinde yeniden ele almak ve kamu düzenini bu bakış açısı ile saÄŸlamaya çalışmak hükümetin önemli iddialarından biri.

Alevilerin geleneksel inanç ve irfan merkezlerinin hukuki statüye kavuÅŸturulması ve bu konudaki taleplerin Alevi kanaat önderleri ile diyalog içerisinde bir karşılık bulması önerilmekte. Kürt meselesinin çözümünde ise özgürlükçü ve çoÄŸulcu bir anayasa vurgusunun yanında terörle mücadeledeki kararlılık vurgulanmaktadır. Anayasa ve özgürlükler konusundaki en önemli yaklaşım farklılığı ise devletin bekası ve istikrarı yaklaşımından insan onuru ve özgürlüÄŸü yaklaşımına doÄŸru evrilmedir. Kapsamlı bir reform programı ÅŸeklinde ortaya konulan hükümet programı insan onuru ve özgürlükleri etrafından yeni bir toplumsal sözleÅŸme önerisinde bulunmaktadır. Bunun için toplumsal ve siyasi aktörlerle diyalogu önerirken sivil ve bürokratik vesayet odakları ile etkin mücadelenin sürdürüleceÄŸi taahhüdünde bulunmaktadır. AK Parti hükümeti ÅŸüphesiz bu iddialarını hayata geçirmek ve sivil ve özgürlükçü bir anayasa için diÄŸer toplumsal ve siyasi aktörlerle kapsamlı bir müzakere ve uzlaÅŸma çabası içerisinde olacaktır. Bu çabaların yakın dönem Türk siyasi hayatına damgasına vurması beklenmekte.

[Sabah Perspektif,  5 Aralık 2015]