SETA > Yorum |
Ufkumuz quot Müslüman Milliyetçiliği quot mi

Ufkumuz "Müslüman Milliyetçiliği" mi?

Cumhuriyetin dindarları ve Kürtleri kamusal alandan dışlamasına son veren AK Parti medeniyetçilik söylemi ile daha kapsayıcı da olsa bir tür milliyetçilik mi üretmektedir?

Ä°çinden geçtiÄŸimiz günler ülkemizin siyasi ufkunu sıkça konuÅŸtuÄŸumuz ve daha da çok tartışacağımız günler.

Ä°ktidarıyla muhalefetiyle tüm Türkiye nereye gittiÄŸimize, geleceÄŸimize odaklandı.

Seçimlerin telaşı geçtikten hemen sonra AK Parti de DavutoÄŸlu hükümetiyle "ihya, inÅŸa ve restorasyon" söylemini öne çıkardı.

Bu söylem yeni bir kuruluÅŸ arayışı... AK Parti ülkeye getirdiÄŸi dönüÅŸümü kalıcı hale getirme isteÄŸiyle ülkenin ufkunu "Yeni Türkiye" ideali olarak belirledi.

Sandıklardan baÅŸarılı çıkmanın gücü ile AK Parti 2010'lu yılların hikâyesini kendi yazmak istiyor.

Hatta bir anlamda gelecek onlu yılları belirleyecek yeni bir siyasal dili ve pratiği oluşturmak istiyor.

Ancak AK Parti'nin Yeni Türkiye idealinin destekçisi kadar muhalifi de var. Bu yüzden önümüzdeki dönemde en çok tartışılacak konu büyük bir özgüven ve iddia sahibi olan AK Parti'nin ülkeyi nereye götürdüÄŸü olacaktır.

Evet, Cumhuriyetin yeni bir döneme taşındığı üzerinde bir ittifak var. Ancak bu yeni dönemin nasıl olacağı konusunda ise çok farklı deÄŸerlendirmeler yapılıyor.

Bunlar arasında en fazla önemsediÄŸim deÄŸerlendirme AK Parti'nin "dindar bir Cumhuriyet" inÅŸa ederek "Müslüman milliyetçiliÄŸi" yaptığı yönünde olandır.

Cumhuriyetin dindarları ve Kürtleri kamusal alandan dışlamasına son veren AK Parti medeniyetçilik söylemi ile daha kapsayıcı da olsa bir tür milliyetçilik mi üretmektedir?

Malazgirt Savaşı'ndan 1920 ruhunu diriltmeye kadar varan birçok Ä°slami sembolle örülen bu söylem yeni bir homojenlik arayışında mı? Zira her milliyetçiliÄŸin kaçınılmaz ÅŸekilde bir homojenleÅŸtirme projesine dönüÅŸtüÄŸünü biliyoruz. Türkiye'nin kimlik sorunlarına cevap olarak üretilen medeniyet söylemi üç hesaplaÅŸmaya yönelik: Kemalist vesayetin dışlayıcılığı, Ä°slamcı geçmiÅŸin romantizmi ve bölgesel düzenin suniliÄŸi.

Kemalist Cumhuriyetin yeni bir insan ve toplum yaratma çabası 1990'larda iflas ettiÄŸinde ülkeyi toparlama görevi AK Parti'ye kaldı. Kendi ideolojik geçmiÅŸiyle yüzleÅŸen yeni bir siyasal parti I. Dünya Savaşı'nın bakiyesi olan istikrarsız bölgesel yapının meydan okumalarıyla hâlâ uÄŸraşıyor. Suriye iç savaşından IŞİD sorununa ve Kürt meselesine kadar birçok dış politika konusu bununla alakalı.

Bütün bu yüzleÅŸmelerle boÄŸuÅŸan ve bu çabayı da Yeni Türkiye olarak adlandıran AK Parti'nin Müslüman milliyetçiliÄŸi yapması mümkün müdür? Evet mümkündür.

Türkiye toplumunun yarısının desteÄŸini elinde tutan AK Parti Ä°slam'ın birleÅŸtirici, sembolik gücü ile böylesi bir siyasal tahayyülü öne çıkarabilir. Önümüzdeki on yılda bu tahayyülün getireceÄŸi homojenleÅŸtirici siyasaları üretebilir.

KarşılaÅŸacağı muhalefeti de gerilim ve kutuplaÅŸma siyasetini çok iyi yöneten ErdoÄŸan'ın liderliÄŸi sayesinde aÅŸabilir.

Ancak AK Parti'nin medeniyet perspektifi sert bir kimlik hareketine dönüÅŸürse ciddi bir fakirleÅŸme ile yüz yüze kalır. Ne kadar kapsayıcı da olsa sert bir kimlik arayışı homojenleÅŸtirici bir zihniyet ve projecilik dünyası yaratır.

Bu yönelme Türkiye'ye ve AK Parti'ye muhtemel yeni sorunlar getirecektir. Öncelikle ülkemizdeki sosyo -ekonomik çoÄŸulculuÄŸun getirdiÄŸi enerji ve melezleÅŸme silikleÅŸebilir.

"Müslüman millet" projesi sol ve laik Kürtler arasında muhalefet yaratacaktır. Alevilerin böylesi bir projeyi "Sünni bir hegemonya" olarak görmesi de kuvvetle muhtemel.

OrtadoÄŸu'nun büyük güçlerin müdahalesine açık kaotik yapısı bahsettiÄŸim sorunları derinleÅŸtirmeye de çok müsait. Daha da önemlisi sert bir kimlik siyaseti AK Parti'nin Cumhuriyet'i yeniden kurma hedefini akamete uÄŸratacaktır.

Kısa süreli bir zafer kazanılır, kalıcı bir düzen kurulamaz.

"Müslüman millet" anlayışı AK Parti'nin çokkatmanlı medeniyet algısının sadece bir katmanı olabilir.

Oysa ki Türkiye'nin ufku, kapsayıcı olan "bizim medeniyetimiz" kavramlaÅŸtırmasından geçiyor. AK Parti'nin medeniyet algısı projecilikten ziyade bir vizyon.

ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu'nun sıklıkla bahsettikleri medeniyet derinliÄŸi farklılıkları içerecek kadar esnek. Bu yüzden hepimizin ortak hikâyesi... Adını her birimizin koyabileceÄŸi, Müslüman, Kürt, Türk, Alevi, Ermeni ve dahası.

[Sabah, 05 Eylül 2014]