SETA > Haber |
Demokratik Dönüşüm ve Ortak Bölgesel Vizyon

Demokratik Dönüşüm ve Ortak Bölgesel Vizyon

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Saâdeddin El Osmani, SETA’da düzenlenen panelde bölgedeki dönüşüm sürecini ve ikili ilişkileri değerlendirdiler.

SETA Dış Politika Koordinatörü Talip Küçükcan’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Demokratik Dönüşüm ve Ortak Bölgesel Vizyon: Fas-Türkiye’ başlıklı panele Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Saâdeddin El Osmani panelist olarak katıldılar. Panelin ana konusu Fas’taki reformlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki dönüşüm süreci ve ikili ilişkiler oldu.

EL OSMANİ: “ARTIK YENİ BİR FAS VAR”

Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Saâdeddin El Osmani, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeleri ‘demokrasi tsunamisi’ olarak değerlendirdi. Bölge halklarının onurlu duruş sergileyerek, despotizme ve yolsuzluğa karşı mücadele verdiğini ve Batı ülkelerinin ‘Araplar demokrasiye hazır değil’ görüşünü alt üst ettiğini savunan El Osmani, bölge insanının artık kendi çıkarlarının farkında olduğunu ifade etti.

Bölgede yaşanan gelişmeler boyunca Fas’ta diğer bölge ülkelerinde olduğu gibi protesto ve şiddet olaylarının yaşanmadığına değinen Fas Dışişleri Bakanı, bu durumun Fas Kralı VI.Muhammed ve Fas yönetiminin toplumla diyalog sağlaması ve halkın taleplerine cevap verecek Anayasal düzenlemeyi gerçekleştirmesi sayesinde olduğuna değindi. El Osmani, geniş toplumsal tabanlı yeni Anayasa çalışmalarının ardından yaşanan reform süreci ile Fas’ın artık yeni bir Fas olduğu ifadesini kullandı.

DAVUTOĞLU: “HALKA HESAP VERMEYEN BİR YAPININ AYAKTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL”

El Osmani’nin ardından söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki büyük medeniyet olan Fas ve Türkiye’nin köklü tarih geleneğine ve kültürel etkileşimine değinerek hiçbir zaman düşman olmayan bu iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi noktasında kararlı olduklarını dile getirdi.

Fas’ta yaşanan barışçıl dönüşüme dikkat çeken Davutoğlu, ‘keşke Esad da halkının haklı taleplerine karşı silah kullanmak yerine böyle bir yol seçseydi’ ifadesini kullandı. Yaşanan bölgesel uyanışın aktörünün onur arayan bölge insanı olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye olarak bu aktöre saygı duyduklarını ifade etti.

Davutoğlu ayrıca, bölgede yaşanan dönüşümle halka dayalı yönetimlerin kurulduğunu ve bölgede artık arasına duvarlar ören ülkeler yerine halkların kültürel geçişliliğini dikkate alan siyasal, ekonomik ve dış politika açısından entegre olmuş bir bölgenin oluşturacağını söyledi. 

Panel metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar
Hassas Bir Süreç
Yorum
Hassas Bir Süreç

Aralık 2024