SETA > Kitap |
SETA 2013 Yıllığı

SETA 2013 Yıllığı

Yıl boyunca yayınladığı çalışmalar ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri derinlemesine okumaya çalışan SETA, 2013 Yıllığı ile Yeni Türkiye sürecindeki bu uzun yılı kayıt altına alıyor.

Türkiye, 2013 yılına Kürt Sorunu’nun çözümüne yönelik yeni bir sürecin başladığı haberiyle girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012’nin son günlerinde ‘soruna nihai çözüm için İmralı görüşmelerinin yeniden başladığını’ ilanı, ülke gündeminin tartışmasız en önemli başlığına dönüştü. Ocak ayı başında ilk İmralı Heyeti’nin adaya gitmesiyle başlayan görüşme trafiği ve Diyarbakır’da gerçekleşen Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan’ın mektubunun okunmasıyla ‘silahın değil siyasetin öne çıkacağı’ Çözüm Süreci’nin adı konuyordu. Akil İnsanlar Heyeti’nin yedi bölgedeki çalışmaları, PKK’nın çatışmasızlık kararı ve Mayıs ayından itibaren sınır dışına çekilmeye başlaması, otuz yıldır akan kanın durması çözüme dair umudu artırıyordu.

Öte yandan, ülke ekonomisinde son 11 yılda yaşanan gelişmeler ve büyüme noktasında sağlanan istikrar, IMF’ye olan borcun son taksitinin Mayıs ayında ödenmesiyle taçlanıyordu.

Ancak bu bahar havasının dağılarak, yerini kısa zamanda toplumsal gerilim merkezli karamsar bir tabloya bırakması uzun sürmedi. Önce, Mayıs ayı sonunda Taksim Yayalaştırma Projesi’ne yönelik tepkiler kısa zamanda etkisini artırdı ve Gezi Parkı protestoları gerçekleşti.

Kasım ayı ortasında başlayan “dershane tartışmaları” ve hemen ardından “yolsuzluk ve rüşvet” gerekçesiyle başlatılan 17 ve 25 Aralık operasyonlarının yargı-polis eliyle sivil siyasete karşı bir “neo-vesayetçi darbe” kalkışmasına dönüşmesi ülke içi yeni bir gerilim oluşturdu. Bu süreçte açığa çıkan Türkiye tarihinin en büyük hukuk dışı dinlemeleriyle sivil siyasetin dizaynının hedeflenmesi, Türkiye’nin aradığı huzur ve barışa kolay kavuşamayacağını ortaya koyan önemli başlıklardı.

2013 yılı sadece iç politika için değil, dış politika için de uzun bir yıl oldu. 2011’de halk isyanıyla başlayan ve gelinen noktada Esed rejiminin işlediği savaş ve insanlık suçları da, uluslararası toplumun kayıtsızlığı da 2013’te devam etti. Mısır’da gerçekleşen 3 Temmuz darbesi nedeniyle Arap Baharı rüzgârının tersine esmeye başlamasına yönelik tartışmalar ve İsrail’in Türkiye’den Mavi Marmara özrü de 2013’ün öne çıkan başlıkları oldu.

Yıl boyunca yayınladığı çalışmalar ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri derinlemesine okumaya çalışan SETA, 2013 Yıllığı ile Yeni Türkiye sürecindeki bu uzun yılı kayıt altına alıyor..


İlgili Yazılar
Hassas Bir Süreç
Yorum
Hassas Bir Süreç

Aralık 2024