SETA > Yorum |
Ukrayna Savaşında Çin ABD ve Türkiye'nin Rolü

Ukrayna Savaşında Çin, ABD ve Türkiye'nin Rolü

SETA Kıdemli Araştırmacısı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Ferhat Pirinççi, ABD'nin Çin'e Rusya'ya kınamadığı için verdiği gözdağının arkasındaki gerçekleri değerlendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşında 3 hafta geride bırakıldı. 4. haftada ise savaş alanından korkutan görüntüler gelmeye devam ediyor. Geçen her dakika sivil kayıplar biraz daha artarken, uluslararası alanda 'savaşı durdurun' çağrıları da yankılanıyor.

Türkiye'nin ise Rusya-Ukrayna savaşındaki pozisyonu bambaşka. Arabuluculuk yapan ve Antalya'da 3'lü zirve gerçekleştiren Türkiye, savaşın durdurulup barışın sağlanması için çok önemli bir noktada duruyor.

Nitekim dün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, "Daha savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konusunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz" sözlerine yer verdi. SETA Kıdemli Araştırmacısı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Ferhat Pirinççi, genel hatlarıyla Rusya-Ukrayna savaşını ve Türkiye'nin konumunu değerlendirdi

RUSYA'NIN HATALARI

Ukrayna içinde bulunan ve Kiev'e ilerleyen Rus konvoyu ve Rusya'nın yanlış hesaplamalar yaptığı iddialarıyla ilgili konuşan Pirinççi, "Rusya'nın askeri anlamdaki beklentileriyle sahada gerçekleşenler aynı değil, bu apaçık ortada. Rus ordusu çok ciddi kayıplar veriyor ve bu durum da Ukrayna'ya motivasyon sağlıyor. Bunun tam tersi olarak ise Rusya'nın motivasyonu düşüyor" dedi.

"İŞLER BEKLENDİĞİ GİBİ GİTMİYOR"

Rusya'nın ateş gücünden bahseden öğretim üyesi, "Rusya daha önceki askeri operasyonlarında güçlüydü. Ancak şu an hazırlık seviyesinde savaş planlaması ve kabiliyeti açısından Ukrayna'da işlerin istendiği gibi gitmediği görülüyor. Tam olarak yanlış hesaplama yapılmış diyemeyiz, çünkü Rusya lideri Putin de kendisine verilen bilgilerle kararları alıyor. Alınan kararların sahadaki sıcak gelişmeler, olası beklentiler, uzun soluklu planlar gibi pek çok farklı dinamiği var. Dolayısıyla askeri ve siyasi karar verme mekanizmasında ciddi sorunlar var. İşler beklentilerinin tersine gidiyor. Rusya tarafından hiçbir zaman net bir hedef durumu belirtilmedi; ancak beklendiği gibi gitmediği ortada" ifadelerine yer verdi.

"HAREKET KABİLİYETLERİ VE SAVAŞ YETENEKLERİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜ KADAR İYİ DEĞİLMİŞ"

'Bu durumda Putin şaşkın mı?' sorusuna "Evet" yanıtını veren Pirinççi, "Rus ordusunun hareket kabiliyeti ve savaşma yeteneğinin o kadar da iyi olmadığı burada ortaya çıktı" sözleriyle durumu açıkladı.

"İKİ TARAFI NET BİR BİÇİMDE BİR ARAYA GETİREBİLEN TEK ÜLKE TÜRKİYE"

Aylardır Türkiye'nin arabuluculuk durumunu ve sıcak bir gelişme olarak garantör olma durumunu da değerlendiren Pirinççi, Türkiye ile ilgili şu yorumlarda bulundu:

"Türkiye'de krizin başından beri arabuluculuk niyeti ortaya kondu. Daha savaş başlamadan önce Başkan Erdoğan bunu çok net bir biçimde söylemişti. İlk başlarda Ukrayna bu duruma daha ılımlıydı. Ancak sahadaki gelişmelerin Rusya açısından beklenen gibi olmaması ve yaptırımlar nedeniyle istendiği gibi ilerlemeyen durumlar Rusya'nın da bu duruma daha ılımlı olmasına neden oldu. Bakanlar düzeyinde net ve somut bir biçimde iki tarafı bir araya getirebilen sadece Türkiye oldu. Bu durum Türkiye'nin durumu iyi idare edip, iki tarafa da güven vermesiyle ilgili."

[Sabah, Jülide İshakoğlu 18 Mart 2022].