Yemen’de Bölgesel Güç Mücadelesi
Moderatör | Ufuk Ulutaş, SETA Dış Politika Direktörü |
Konuşmacılar |
|
SETA Ankara’nın 25 Mart tarihinde düzenlediği panelde Yemen’deki son gelişmeler, bölgedeki komşu ülkelerin ve uluslararası örgütlerin etkisi, ülkedeki mezhepsel ayrım, Yemen’de bulunan ana siyasi aktörler ve ülkenin kendine has sosyolojisi ışığında Türkiye’nin Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman, Anadolu Ajansı’nın savaş muhabiri Samet Doğan ve SETA araştırmacısı Abdullah Yegin’in katılımları ile değerlendirildi.
Fazıl Çorman: ‘‘Yemen’de, Arap Baharı’ndan etkilenen diğer ülkelerden ayrılan bir süreç yaşandı.’‘
Panelin ilk konuşmacısı Türkiye’nin Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman, konuşmasına Arap Baharı’nın genel bir tahlilini yaparak başladı. BM Güvenlik konseyi ülkelerinin diğer Arap Baharı ülkelerinin içerisinde bir tek Yemen üzerinde anlaşmaya vardığına dikkat çeken Çorman, bu anlaşma neticesinde iki senelik bir geçiş süreci öngörüldüğünü fakat bu geçiş sürecinin sonucunda ülkede sükunetin sağlanamadığına dikkat çekti. Bunu ülkedeki Arap Baharı öncesi siyasi aktörlerinin etkisinin devam etmesine bağlayan Çorman, gelinen noktada Husilerin ana aktör olarak ortaya çıkmasına rağmen ülkedeki gerginliği Husilerin sonlandıramayacağını savundu.
Samet Doğan: ‘‘ Yemen’i değerlendirirken ülkenin sosyolojisinin de göz önüne alınması gerekiyor.’’
Yemen’de sekiz ay savaş muhabiri olarak bulunduğunu belirterek söze başlayan Doğan, Yemen’deki geride bırakılan süreçte tecrübe ettiklerini paylaştı. Doğan ayrıca Yemen’deki savaşan kabilelerin dahi bir masa etrafında sorunlarını tartışarak çözme uğraşına dikkat çekti ve Yemen’in bu yönüyle diğer Arap ülkelerinden ayrıldığını ve Yemen söz konusu olduğunda bu tip sosyolojik dinamiklerin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Abdullah Yegin: ‘‘Yemen’in son yıllarda içinden geçtiği süreç günümüzdeki siyasi dinamikleri oldukça karmaşık hale getirdi.’’
Yemen’deki siyasi durumu özetleyerek söze başlayan Yegin, değişken siyasi dinamiklerin durumun anlaşılmasını güçleştirdiğini söyledi. Yemen’in mezhepsel ayrımına dikkati çeken Yegin Husilerin Zeydi inancının Yemen siyasetindeki ve genel İslam dünyasındaki önemli rolüne dikkati çekerken, Husilerin inancının son yıllarda Zeydilikten Caferiliğe kaymasını ve bu durumun İran dış politikası ile olan ilgisini değerlendirdi. Yegin gelinen durumda İran’ın aktif Yemen politikasını devam ettireceğini öngördüğünü dinleyiciler ile paylaştı.