SETA Washington Genel Koordinatörü Dr. Kadir Üstün, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye'nin bu konuda uluslararası hukuka uygun davrandığı açık. İlk andan itibaren Türkiye, uluslararası kamuoyunu olayın detaylarıyla ilgili bilgilendirdi ve askeri angajman kurallarına uygun davrandığını belgeledi" diyen Üstün, Rusya'nın Suriye'de hava operasyonları düzenlemeye başlamasından beri yaptığı ihlallere son vermediğini ve Türkiye'nin uyarılarına rağmen sınır ihlallerine devam ettiğini anımsattı.
Üstün, söz konusu olayın Türk-Rus ilişkilerini ne yönde etkileyebileceği yönündeki soruyu ise şöyle cevapladı: "Kısa vadede tansiyon yükselebilir. Zira [Rusya Dışişleri Bakanı] Lavrov Türkiye gezisini iptal etti, Rus vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etti. Rus ve Türk askerleri arasındaki iletişim de durduruldu. Rusya bundan sonra gerilimi tırmandırmaya karar verirse sınır yakınındaki Türkmenler ve Türkiye'ye yakın gruplara saldırılarını artırabilir. Daha fazla sınır ihlalleriyle Türkiye'nin tahammül sınırlarını da zorlamaya devam edebilir. İki tarafın ortak çıkarları dikkate alındığında kriz boyutlarına varılmadan bir ortak nokta bulunması mümkün olabilir ancak kısa vadede gerginliğin devam etmesi daha muhtemeldir."
Üstün, olayın hemen ardından Türkiye'nin kendini savunma hakkına vurgu yapan ABD ve NATO'nun açıklamalarına ilişkin ise, Batı'nın uzun süredir Suriye konusunda Rusya ile karşı karşıya gelmekten imtina ettiğini belirtti.
Üstün, ABD'nin DAEŞ'e karşı Rusya ile muhtemel bir işbirliği ümidi içinde olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla Viyana sürecine halel gelmemesi için Türkiye'yle Rusya arasındaki gerginliğin giderilmesini tercih edecektir. Rusya'yla tansiyon artarsa NATO Türkiye'yi destekleyecektir. Ancak batıdan Türkiye'nin durumu daha sorunlu hale getirdiği yönünde eleştiriler de gelebilir” diye konuştu.
[Anadolu Ajansı, 25 Kasım 2015]