SETA > Strateji Araştırmaları |
Perspektif Afetlerde Psikososyal Hizmetlerin Yönetimi

Perspektif: Afetlerde Psikososyal Hizmetlerin Yönetimi

Afetlerde sosyal hizmetlerin yeri nedir? Afetlerde risk altındaki gruplara yönelik sosyal hizmetler nelerdir? Afet sonrasında afetzedelere yönelik psikososyal destek hizmetlerinin boyutları ve uygulama örnekleri nelerdir?

Paylaş
Dosyayı İndir

Son yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadığımız ve tarifi mümkün olmayan acılara şahit olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Tarihte eşine nadir rastlanır bir şekilde art arda medyana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki iki depremin ardından Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkez olmak üzere on ilimizde büyük bir yıkım meydana gelmiştir. Bu büyük afet 109 bin kilometrekarelik bir alan ile birçok Avrupa ülkesinden daha büyük bir coğrafyayı etkilemiştir. İlk depremden kısa bir süre sonra afetin boyutunu hızlıca tespit eden Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında depremin seviyesini uluslararası desteğe ihtiyaç olduğu anlamına gelen ve son seviye olan dördüncü seviye olarak ilan etmiştir. Depremin ilk anlarından itibaren devlet ve milletin el ele toplumun tüm kesimleriyle örnek bir dayanışma sergilediği görülmektedir.

Esasında afet yönetim anlayışı afet öncesi, afet esnası ve afet sonrasında birçok çalışmayı kapsayan bir döngü gibi işlemektedir. Bir afet meydana...

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..