SETA > Duyurular |
Kriter in Mayıs Sayısı Çıktı Post-Corona Kaos mu Düzen mi

Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı: Post-Corona, Kaos mu Düzen mi?

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 46. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 46. sayısı çıktı. Derginin son sayısı ve tüm geçmiş sayıları internet ortamında ücretsiz.

Koronavirüs salgını bütün dünyayı etkiliyor. Türkiye gibi krize karşı hazırlıklı ülkeler pozitif yönde ayrışırken özellikle ABD’nin içinde bulunduğu durum dikkatle takip ediliyor. Seçimler yaklaşırken Trump’ın tekrar seçilmek için neler yapacağı merak konusu. Öte yandan salgın sürecinde hayat devam ediyor. Siyasi tartışmalar, devletler arası ilişkiler ve terörle mücadele bütün hızıyla sürüyor.

Kriter’in bu sayısında koronavirüs gündemini ele alıyoruz. Tabii bu tür küresel salgınlar hayatın anlamını ve amacını sorgulamayı gerektiriyor. Biz de bu konuyu Türkiye’nin yetiştirdiği önemli felsefecilerden Teoman Duralı’yla konuştuk.

Salgın döneminde küresel sistem sorgulamaları arttı. Mehmet Akif Kireçci, Birol Akgün ve Ali Aslan küresel sistemin geleceğini farklı boyutlardan ele aldı. Dosyada ise salgın sonrası yeni döneme dair güç dengesi bağlamında bir soruşturma yaptık. Bu bölümde Kadir Üstün ABD’yi, Talha Köse milliyetçiklerin geleceğini, Yusuf Emre Koç Çin’in salgın öncesi ve sonrası değişen tavrını, İrfan Kaya Ülger ve Filiz Cicioğlu AB’deki durumu, Mehmet Çağatay Güler Rusya’nın kriz sonrası halini ele aldı.

Koronavirüs salgını sadece siyaseti ve uluslararası ilişkileri etkilemiyor. Sosyal hayat ve gündelik yaşam salgın sürecinde bütünüyle değişti. Fatmanur Altun, Fatih Yavuz, Merve Terzioğlu, Atilla Arkan ve Bengül Güngörmez bu alanda hepimizin hayatına dokunan değişimleri ele aldı.

Salgının ulusal siyasetlere etkisini Nebi Miş analiz etti. Türkiye’nin takdir edilen sağlık sistemini Baki Laleoğlu yazarken Tarık Dağlı ülkemizin gönderdiği dış yardımları yorumladı. Bu dönemin bir diğer ilgi çeken konusu dijitalleşmeyi Gökhan Yücel kapsamlı bir şekilde ele aldı.

Salgın ekonomiyi de derinden etkiledi ve yeni eğilimler ortaya çıkardı. Küresel ekonominin içinde bulunduğu durumu Murat Ferman, medikal ekipman ile özellikle maske konusunu İbrahim Demir ve bu noktadan sonra her ülkenin daha fazla yoğunlaşacağı tarım politikalarını Fahri Yavuz kaleme aldı.

Medyanın bu süreçte oynadığı rol de oldukça önemli. Yabancı medyanın Türkiye uzantılarının salgın sürecindeki performansını Kevser Hülya Akdemir, bu haberlerin ortaya çıkardığı “infodemi” tehlikesini Turgay Yerlikaya yorumladı. Mehmet Akif Memmi ise Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin hazırladığı salgın sonrası döneme odaklanan kitabı inceledi.

 

Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı: Post-Corona, Kaos mu Düzen mi?

Küresel bir tehdit oluşturan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) ile mücadele sürecini inceleyen SETA çalışmaları.


İlgili Yazılar
2024'te Türkiye
Kitap
2024'te Türkiye

Aralık 2024

2022 de Türkiye
Kitap
2022’de Türkiye

Aralık 2022