SETA > Analiz |
Analiz Devrimden Demokrasiye Tunus'un Seçimi

Analiz: Devrimden Demokrasiye Tunus'un Seçimi

Bu raporda Tunus’ta Yasemin Devrimi’ni gerekli aynı zamanda mümkün kılan tarihi arka plana ve devrim sürecine değiniliyor.

“Arap Baharı” olarak anılan Ortadoğu’daki değişim sürecinin ilk olarak başladığı ülke olan Tunus’ta 23 Ekim 2011 tarihinde kurucu meclis seçimleri gerçekleşti.

Analizin Tamamını İndirin

Bu seçim sonrası oluşan kurucu meclis öncülüğünde tamamlanması beklenen Anayasa hazırlama süreci, hem Tunus hem de bölgedeki değişimin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Gelinen nokta itibariyle Tunus bir yandan devrim sürecini ateşleyen ekonomik dar boğazla, diğer taraftan toplumsal uzlaşı ekseninde yaşanabilecek sorunlarla karşı karşıya kaldı. Ülkenin içerisinde bulunduğu geçiş sürecinde uluslararası rekabetin yoğunlaşacak olması, bir yandan yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmesi açısından faydalı olabilecekken, diğer yandan Tunus’u bir uluslararası çatışma ortamına çekme ihtimalini barındırıyor. Bu raporda Tunus’ta Yasemin Devrimi’ni gerekli, aynı zamanda mümkün kılan tarihi arka plana ve devrim sürecine değiniliyor. Seçimler öncesinde, sırasında ve sonrasında ülkede ortaya çıkan siyasi tablo sunulurken, seçim sonuçlarının muhtemel yansımalarına da dikkat çekiliyor. Raporda, Tunus seçimlerinden sonra oluşacak “Yeni Tunus”un uluslararası ilişkileri ele alınarak, bu bağlamda ülkenin eski kolonyal hamisi Fransa ile Arap Baharı sürecini yönlendirebilme ve Tunus’tan bir model ülke çıkarma çabası içerisinde olan Amerika Birleşik Devletleri’nin pozisyonları irdeleniyor. Öte yandan son yıllarda kaydettiği gelişmeler ile Ortadoğu’daki değişim sürecinin gündemine oturan Türkiye’nin Arap dünyası ile ilişkilerinin dinamikleri ve geleceği üzerine  değerlendirmeler de bu çalışmanın kapsamı içerisinde yer alıyor.

 

Ufuk ULUTAŞ SETA Vakfı Dış Politika Araştırmaları Direktörlüğünde araştırmacıdır. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi’nde lisans, Ohio State Üniversitesi Tarih bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde İbranice ve Ortadoğu politikası dersleri aldı. Mershon Center for Security Studies’te ve Melton Center for Jewish Studies’te araştırmacı olarak çalıştı. SETA Washington DC Ortadoğu Program Koordinatörlüğünü yürüttü. Ohio State Üniversitesi’ndeki doktorasını tamamlamak üzeredir. Yerli ve yabancı basında Ortadoğu meseleleri üzerine yayınlanmış birçok makalesi bulunmaktadır. e-posta: [email protected]

Furkan TORLAK SETA Vakfı Dış Politika Araştırmaları Direktörlüğünde araştırma asistanıdır. Suriye’de 2000-2006 yılları arasında Felsefe ve İslam Hukuku alanlarında eğitim gördü. Kanal 7, Kanal 24, CNN Türk, 6NEWS, TRT Arapça ve TRT Türk’te gazeteci olarak çalıştı. 2007 yılında Doğan Yayın Holding tarafından yılın En Yaratıcı Yeni Gazeteci Ödülü’ne layık görüldü. Bilim ve Sanat Vakfı’nda 2008-2009 yılları arasında Klasik Felsefe Metinleri dersi verdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimine devam etmektedir. e-posta: [email protected]