SETA > Rapor |
Rapor Suriye Savaşının Tarafları Arasında Menbiç Aşiretleri

Rapor: Suriye Savaşının Tarafları Arasında Menbiç Aşiretleri

Bu rapor Menbiç şehrinin yönetimi ve güvenliğinde aşiret faktörünü ele almıştır. Menbiç’in demografik ve sosyal yapısını ele alan rapor kentte savaşın başından günümüze kadar yaşanan süreci ve kent üzerinde aktörler arasında devam eden güç mücadelesi bağlamında Menbiç aşiretlerinin iç yapılarını ve diğer aktörlerle olan ilişkilerini ele almaktadır.

Paylaş
Dosyayı İndir

Suriye savaşı boyunca dört farklı yönetime şahitlik eden Menbiç kenti, 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) destekli YPG/SDG güçleri tarafından ele geçirilmesiyle Türkiye ve ABD arasında nükseden bir sorun halini almıştır. 4 Haziran 2018’de ABD ile Türkiye’nin vardığı mutabakata göre YPG’nin Menbiç’ten çıkarılması amacıyla ABD ile Menbiç Yol Haritası ortaya konulmuş ancak atılan somut adımlar yetersiz kalmıştır. Türkiye ve Suriye muhalefetine ilaveten Menbiç ile bağlarını hiçbir zaman koparmayan Esed rejimi ve onu destekleyen Rusya ve İran da Menbiç’teki güç mücadelesinde yer almış, bölgeye yönelik bazı adımlar atmış ve girişimlerde bulunmuştur.

Bu minvalde Menbiç kentinin büyük çoğunluğunu oluşturan aşiretler kendilerini kilit pozisyonda bulmuştur. Aktörlerin mücadelesinde yerel halkın tutumu belirleyici olabilme potansiyeli taşıdığından her aktör kendi elini güçlendirmek için Menbiç aşiretleriyle ilişki kurmaya ve artırmaya yönelik çalışmaktadır. Bu rapor Menbiç şehrinin yönetimi ve güvenliğinde aşiret faktörünü ele almıştır. Menbiç’in demografik ve sosyal yapısını ele alan rapor kentte savaşın başından günümüze kadar yaşanan süreci ve kent üzerinde aktörler arasında devam eden güç mücadelesi bağlamında Menbiç aşiretlerinin iç yapılarını ve diğer aktörlerle olan ilişkilerini ele almaktadır..


İlgili Yazılar
Trump ın Suriye Opsiyonları
Yorum
Trump’ın Suriye Opsiyonları

Aralık 2024

Hassas Bir Süreç
Yorum
Hassas Bir Süreç

Aralık 2024