Mısır’da, 25 Ocak Devrimi’nin üçüncü yıldönümü öncesinde terör eylemlerinin artması nedeniyle endişeli ve gergin bekleyiş başladı. İnsanlar “Vıst el Beled” olarak isimlendirilen Tahrir, Ramses ve Atabe gibi bölgelere eylemler öncesinde fazla gitmemeyi tercih ediyor.
Devrimin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen şehit ve yaralılarının haklarının yargı yoluyla alınamaması, devrimi gerçekleştiren 6 Nisan gibi hareketlerden bazılarının üye ve yöneticilerinin hapsedilmesi gibi gerekçelerin, 25 Ocak eylemlerine katılımı artırması bekleniyor.
Ülke yönetimine yakın bazı siyasi partiler, devrimin üçüncü yıldönümünü ülkenin farklı şehirlerinde kutlamayı planlıyordu. Ancak bazı siyasi aktivistler, gençlik ve değişim hareketleri devrim sürecinin henüz devam ettiğini ve bu sebeple kutlamaların olmayacağını açıkladı.
25 Ocak öncesinde Mısır yönetimi teyakkuza geçerek olası gelişmeler için önlemler aldı. Bu konuda atılan adımlar, güney illerine tren seferlerinin durdurulması ve 250 bin güvenlik görevlisinin başkent Kahire’de konuşlandırılmaya başlanması gibi, daha çok güvenliği merkeze alan adımlardan oluşuyor.
Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim bazı gençlik grupları ve hareketlerine mensup gençlerle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Mansur’un gençleri kabulünde, 7 ay önce ilan edilen “Yol Haritası” maddeleri arasında yer alan “gençlerin devlet müesseselerine kazandırılması” maddesinin uygulamaya geçirilmesi çağrısında bulunduğu duyuruldu.
İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise, başka bir gençlik grubuyla bir araya geldi. Görüşmede, Bakan İbrahim’in güvenlik güçlerinin ferdi olarak üniversitelerde yaptıkları hatalardan dolayı özür dilediği belirtildi. İbrahim’in ayrıca gençlere, “Bütün birimlerde insan hakları temsilcilerinin olduğunu ve hata yapan güvenlik güçlerinin tekrar hizmet için eğitime tâbi tutulduğunu” söylediği de kaydedildi.
Aynı görüşmede İçişleri Bakanı İbrahim’in, “tutuklamalar esnasında İhvan ile alakası olmayan gençlerin de yanlışlıkla gözaltına alınmış olabileceğini” ifade ettiği, “bu konuda bir komisyon oluşturularak, bu tür hataların önüne geçilmesinin mümkün olacağını” söylediği de Mısır medyasında yer aldı.
Medyanın yer verdiği bir diğer haberde ise gençlerin Ahmed Duma ve 6 Nisan Hareketi lideri Ahmed Mahir’i hapishanede ziyaret etmek istediği, Bakan İbrahim’in de bu talebe olumlu yaklaştığı konuşuluyor. Görüşme esnasında Ala Abdulfettah’ın adının gündeme gelmemesi ise dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere, ülkenin önde gelen blog yazarı ve muhaliflerinden olan Ala Abdulfettah, yeni gösteri yasaklarını çiğnemek suçlamasıyla tutuklanmış ve bu karar ülkede büyük bir tepkiye neden olmuştu.
İçişleri Bakanı ve gençler arasındaki görüşmede gündeme gelen konular arasında “gösteri kanunu” da vardı. Sözkonusu kanun gençler arasında ciddi bir infiale neden olmuştu. Bakan İbrahim’in, kanunun Şura Meclisi gösterilerinin yapıldığı dönemde çıktığını, bunun bir hata olduğunu dile getirmesi de gözlerden kaçmadı. İbrahim’in söylediği en önemli cümle ise, “İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumların, Mübarek ve Mursi zamanına geri dönülmesine izin vermeyeceği” idi.
Mısır yönetiminin en