SETA’nın düzenlediği “Türkiye’nin Anayasa Birikiminden Yeni Anayasaya Doğru” başlıklı panel yoğun bir katılımla gerçekleşti. Yılmaz Ensaroğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen panele TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve MHP Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve birçok davetli katıldı.
Panelde SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu, SETA bünyesinde hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasaları ve Anayasa Önerileri (Madde Karşılaştırmalı) adlı kitabın hazırlanışıyla ve yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili bir giriş yaptı.
ÇİÇEK: “SORUNLARIN ÇOĞU ANAYASA İLE İLGİLİ”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa tartışmalarını değerlendiren bir konuşma yaptı. SETA tarafından hazırlanan kitabın anayasa çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını ve böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Anayasa konusunun çok uzun zamandan beri konuşulan bir konu olduğunu belirten Çiçek, her toplumun bir sorunu olduğunu fakat Türkiye'nin bunlara ilave olarak bir anayasa sorunu olduğunu ifade etti. Çok partili hayatın 30 yılının anayasa sorunu ile uğraşmakla geçtiğini vurgulayan Çiçek, son birkaç gündür eski bir Genelkurmay Başkanı'nın nerede yargılanacağının tartışıldığını ve bunun da anayasa ile bağlantılı olduğunu ifade etti. "Bir ülkenin sorunlarının çoğu anayasa ile ilgiliyse ve bir türlü sonuca bağlanamıyorsa, o toplum yorgun düşer" diyen Çiçek, Türkiye için istikrar ve güvenin çok önemli olduğunu söyledi. Her 13-14 ayda bir anayasa değişikliği yapıldığını ve bunun da dar bir elbiseye benzediğini, bunun için sürekli yama yapıldığını kaydeden Çiçek, "Bir an evvel bizim bu anayasa konusunu çözmemiz gerekiyor" dedi.
KORKMAZ: “GENİŞ VE KATILIMCI BİR ANAYASA”
Açılış konuşmalarının ardından, panelde ilk olarak TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve MHP Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz konuştu. Korkmaz, MHP olarak “parlementer sistemi iyi işletecek, dış güçlerin baskılarını hissettiren değil milletin hür iradesini hissettirecek çok geniş ve katılımcı bir anayasa” öngördüklerini belirtti. Korkmaz, devletin ve milletin birbirlerini bütünleyici olduğu bir anayasa talep ettiklerinin altını çizdi.
TANRIKULU: “STK’LAR İNİSİYATİF ALMALI”
Panelde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise yeni anayasa yapım sürecinin geniş katılımlı olması gerektiğini belirtti. Tanrıkulu, bu noktada özellikle sivil toplum kuruluşlarının kendiliğinden inisiyatif ortaya koymaları gerektiğinin üzerinde durdu. Kutuplaşmanın derinleştiği toplumlarda anayasa hazırlamanın zor olduğunu ifade eden Tanrıkulu, öncelikli olarak “muhtemel çözümlerin önündeki yapısal engellerin” kaldırılması gerektiğini belirtti.
BEŞTAŞ: “İLKELERDEN ÖNCE SÜRECİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise konuşmasına “ilkelerden önce süreci değerlendirmemiz gerekir” sözleriyle başladı ve BDP olarak yaşanan atmosferin anayasa yapım sürecinden kendilerini uzaklaştırdığını söyleyerek BDP üyelerinin tutuklanmalarına işaret etti. Beştaş, yeni anayasanın Kürt sorununa çözüm üretmesi gerektiğini, Kürt meselesi çözülmedikçe hiçbir sorunun çözülemeyeceğinin altını çizdi.
ÇELİK: “ANAYASA ÇOK SESLİ OLMALI”
Panelde son olarak Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik konuştu. Çelik, geçmiş anayasalar hakkında bir değerlendirme yaptıktan sonra yeni anayasa sürecinde hükümet olarak her partinin ittifakını esas aldıklarını belirtti. “Hassas noktalar, tüm partilerin hassas noktaları. 10’u geçmez” diyen Çelik, çok geniş bir anayasa yerine 90 madde üzerinde dört siyasi partinin anlaşabileceğini ifade etti. Kürt sorunu konusunda Meral Danış Beştaş’la aynı görüşte olduğunu ama sorunun çözümü için anayasanın atılacak adımlardan ilki olduğu belirten Çelik, yeni anayasanın çok sesli ve çok kimlikli bir toplumda uyum ve harmoniyi yansıtan bir anayasa olması gerektiğini söyledi. Çelik bu konuda Ak Parti’nin istekli olduğunu vurguladı.
.