SETA > Yorum |
Türkiye'nin G20 Mesajı Ne Olmalı

Türkiye'nin G20 Mesajı Ne Olmalı?

2015 yılında G20'de dönem başkanı olan Türkiye, 15-16 Kasım'da Antalya'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.

2015 yılında G20'de dönem başkanı olan Türkiye, 15-16 Kasım'da Antalya'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Tarihinde ilk kez, dünya ticaretinin yüzde 80'ini dünya ekonomisinin yüzde 90'ını ve dünya nüfusunun 3'te 2'sini temsil eden G20'nin liderliğini üstlenen Türkiye, Antalya'dan önemli mesajlar vererek görevini devretmek istiyor.

Bir yıl boyunca G20'nin L-20 (Emek), B-20 (Girişimci), Y-20 (Genç), T-20 (Düşünce kuruluşları), C-20 (STK) ve ilk kez Türkiye tarafından bu yıl oluşturulan W-20 (Kadın) gibi alt gruplarında da önemli çalışmalara imza atan Türkiye için bu toplantının ayrı bir önemi var.

Bu denli büyük bir organizasyonun ev sahibi olan bir ülkede, 1 Kasım sonucunda güçlü millet desteğini arkasına alan bir ülkenin dünyaya vereceği mesaj ve bu mesaja yüklenecek anlam çok daha başka olacaktır.

Çünkü dünyanın 19 ekonomisi ve AB'nin oluşturduğu G20, yalnızca küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin konuşulacağı bir platform değil. Aynı zamanda siyasi belirsizliği olmayan, güven veren ve yoluna devam eden ülke resmini vereceği önemli bir mecra Türkiye için.

TÜRKİYE'NİN G20'DE OLMASININ ANLAMI

2008 yılındaki ekonomik krize kadar gelişmekte olan ülkelerin pek fazla söz hakkının bulunmadığı küresel ekonomide, 2008'den sonra dengeler gelişmekte olan ülkelerin lehine doğru değişmeye başladı. Tam da bu sebeple, Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerin uluslararası kurum ve kuruluşlarda daha güçlü bir şekilde yer almaları gerekiyor.

Küresel sorunların yalnızca gelişmiş ülkelerin kararları doğrultusunda çözülemeyeceği, gelişmekte olan ülkelerin küresel sistemde ağırlıklarının her geçen gün arttığı ortada. Dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomide güçlenen konumu Türkiye'nin G20 liderliğiyle somutlaşıyor.

Türkiye'nin gibi gelişmekte olan bir ülkenin G20'ye dönem başkanı olması ve gösterdiği ekonomik performans, az gelişmiş ülkeler için motivasyon kaynağı oldu, Türkiye örnek alınan bir rol model haline geldi.

Bu yüzden azgelişmiş ülkelerin G20 dönem başkanı Türkiye'den beklentisi çok yüksek Türkiye'nin G20'de lider olması, azgelişmiş ülkelerin sorunlarını dile getirmesi ve birçok fakir ülkenin sesi olmasıyla eş tutuluyor. Afrika'ya enerji ulaştırılmasından su ve gıda yoksunluğu başta olmak üzere yaşamsal sorunun olduğu, gelişmiş ülkelerin gözünü kapadığı ve yok saydığı bir yoksulluk coğrafyası var.

Ancak sorunu yok saymak çözüm değil. Bugün Türkiye'nin kapısını Suriyeli mülteciler için çalan Avrupa ülkeleri, Suriye sorununu da uzun süre görmezden gelmişti.

TÜRKİYE'NİN “EKONOMİ HİKAYESİNİ” ANLATMA AVANTAJI VAR

Türkiye'nin G20 dönem başkanı olması, bir nevi 2002'den sonra başlayan ve 2008 küresel ekonomik krizine rağmen iyi yönettiği ekonomideki başarısının teslim edilmesi anlamına geliyor. Bir anlamda G20 Liderliği, 2002'den sonraki performansın taçlandırılmasıdır.

Diğer yandan, Türkiye'nin ekonomi hikayesi 2002'de yazılmaya başlanmış olsa da, 2015 yılından 2019'a kadar olan süreçte yeni bir ekonomi hikayesi de başlayacak.

Dolayısıyla G20 Zirvesi, Türkiye'nin bu dönemde gündemde olan reformları ve yeni ekonomi hikayesini anlatması bakımından çok iyi bir fırsat sunuyor. Tek tek ülkelere gidip Türkiye'yi tanıtmak ve Türkiye'nin yeni ekonomi ajandasına anlatmak yerine, tüm dünyanın ayağına gelip Türkiye'yi yerinde dinlemesi ayrı bir avantaj.

Özellikle bölgesel enerjide merkez ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye, G20 aracılığıyla bölgedeki siyasi ve ekonomik istikrarın merkezi olduğunu ilan etmiş olacak.

[Yeni Şafak, 12 Kasım 2015]