SETA > Yorum |

Mursi'nin Son Kararları ve Tepkiler

Mısır Cumhurbaşkanlığı Resmi sözcüsü Yasir Ali tarafından dün kamuoyuna duyurulmuş olan Anayasa Beyannamesi ülkede tartışmalara ve tepkilere neden oldu.

Devrimden sonra iş başına gelen Yüksek Askeri Konsey yönetimi esnasında yaşanan, Muhammed Mahmud Caddesi ve Mısır Devlet Televizyonu önündeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin devrim şehidi olarak kabul edilerek, ailelerine ve olaylarda yaralananlara şehit maaşı bağlanması memnuniyetle karşılandı.

Ayrıca Başsavcı Abdulmecid Mahmud’un görevinden alınarak yerine Talat İbrahim’in atanması da devrim ve değişim hareketleri tarafından kabul gördü. Yeni Başsavcı Talat İbrahim dün Cumhurbaşkanı Mursi’nin huzurunda yemin ederek görevine başladı. Ancak Anayasa Beyannamesi maddeleri ülke muhalefetinin kahir ekseriyetinin tepkisini topladı. Gece boyunca ülkenin görsel medyası konuyu enine boyuna tartıştı. Müslüman Kardeşler’e yakın uzmanların tamamı tarafından desteklenen yeni kararlar, seküler kesimler tarafından şiddetle eleştirildi.

Anayasa Beyannamesini destekleyenler, ülkenin içinde bulunduğu geçiş döneminin uzadığı, yeni anayasa konusunda Anayasa Komisyonu üyelerinin anlaşmazlığa düştüğü, ayrıca komisyonun idari mahkeme tarafından ikinci defa feshedilmesi ihtimalinin bulunduğunu dile getiriyorlar. Birinci komisyon mahkeme tarafından feshedilmişti.

Mursi’yi destekleyenler ilan edilen Beyannamede tek kişilik bir otoriter yönetim veya diktatörlüğün söz konusu olmadığı, sürecin sadece yeni anayasanın yapımı ve parlamentonun seçilmesine kadar devam edeceğini ifade ediyor.

Yeni kararlara kaşı çıkanlar ise, ülke yönetiminin yeniden diktatörlüğe dönüştüğü, ilan edilmiş olan yeni kararların Cumhurbaşkanı’na ülkedeki bütün siyasi partileri, STK’ları ve medya kuruluşlarını kapatma hakkı bile tanıdığını ifade ediyorlar.

Amr Musa, Muhammed el Baradey, Eymen Nur gibi ülkenin ileri gelen siyaset adamlarının yanı sıra, Vefd Partisi ve diğer seküler kesimin bütün siyasi hareketleri ise Anayasa Beyannamesine karşı tavır aldı. Seçimler esnasında Mursi’ye destek veren 6 Nisan Değişim Hareketi de yeni kararları reddettiğini açıkladı.

Selefi hareketin siyasi kanadı Nur Partisi ise yapmış olduğu açıklamada Cumhurbaşkanının kararını desteklediğini duyurdu. Nur Partisi tarafından yapılan açıklamada, “kararlar devrimin taleplerini yerine getirmektedir” denildi.

Güçlü Mısır Partisi Başkanı Abdulmunim Ebul Futuh da konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Ebul Futuh, başsavcının görevden alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak Cumhurbaşkanı’nın kararlarından sonra oluşan tek kişilik otoriteyi kabul etmediklerini açıkladı.

Gözler Başsavcının daha önce görevinden alınma kararına sert tepki veren Mısır Yargıçlar Kulübü Başkanı (Mısır HSYK’sı) Zend’deydi. Zend, Mursi’nin kararlarının Mısır’ı kanun devleti olmaktan çıkardığını ifade ederek, mücadele edeceklerini duyurdu.

Bugün ülkenin bütün şehirlerinde ve Tahrir Meydanı’nda milyonluk gösteri için seküler kesimler tarafından halka çağrıda bulunuldu. Ordu, Mısır Halk Meclisi (Parlamento) ve Şura Meclisi’nin bulunduğu bölgeyi dikenli tellerle çevirdi. Polis yoğun güvenlik önlemleri almış durumda.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

29 yıl 120 gün süren Mübarek rejiminin ardından 5. Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi sadece ilk sivil Mısır lideri olmadı aynı zamanda bölgesel dinamiklerin de baştan aşağı yeniden şekilleneceği sürecin güçlenerek devam etmesini sağladı. Mısır müesses nizamı son yarım yüzyılda büyük ölçüde 'bölgesel düzen' ile ülke içerisinde 'demir yumruk' yönetiminin oluşturduğu makasta varlığını sürdü