Türkiye Koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Sağlık alanından eğitime, ekonomiden sosyal yardıma ve toplum düzeninin korumasına kadar pek çok alanda yeni paketler açıklandı. Tedbirler alındı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, sürecin olabildiğince az hasarla atlatılabilmesi için çözüm odaklı adımlar atmaya devam ediyor.
Öte yandan Çin'de ortaya çıktıktan sonra küresel ölçekte yayılan koronavirüse karşı refah toplumu olarak tanımlanan Avrupa ülkeleri ve ABD beklenen reaksiyonu gösteremedi. Ölüm haberleri her gün artarken büyük bir paniğin olduğu görülüyor.
Türkiye bu ülkelerle kıyaslandığında daha iyi durumda. Mevcut atmosferin korunabilmesi ise sadece bugün için değil krizden sonrası için de pozitif sonuçlar üretecektir. Çünkü süreçten istikrarını koruyarak çıkan ülkeler ağır hasarla çıkan ülkelere göre farklı alanlarda avantajlı olacaktır.
Avrupa Birliği'nin İtalya ve İspanya'nın sağlık hizmetleri ve teçhizatı konularındaki taleplerine cevap verememesi AB'yi şimdiden büyük bir tartışmanın içine sokmuş durumda. İran epey zamandır iç sorunların çözümünde refleks veremiyor. Tipik yetersiz devlet görünümünde. İngiltere'nin virüsle mücadelede kafası karışık. Önce sürü bağışıklığı kazanacağız, bu yüzden sosyal izolasyon yöntemi olmayacak açıklaması yapıp sonra geri adım atması ve Başbakan Boris Johnson'da da virüs çıktığının duyurulması işleri iyice karıştırmış durumda.
9 maddede FETÖ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 25 Mart'ta yaptığı açıklamada sosyal medyada aktif şekilde hareket ederek gerçek dışı içerikleri hazırlayarak paylaşan 1748 hesap tespit edildiğini söyledi. Soylu, bu hesapların yüzde 65'inin terör örgütleriyle bağlantılı olduğunu vurguladı. Aralarında PKK, DHKP-C ve DEAŞ bağlantılı hesapların da olduğu görülse de özellikle FETÖ kökenli hesapların tıpkı önceki kriz dönemlerinde olduğu gibi bu süreçte de yoğun şekilde dinamik olduğu görülüyor. FETÖ tarafından kullanılan yöntemler maddeler halinde sıralandığında şöyle bir liste ortaya çıkıyor:
1- Gerçek dışı ses kayıtlarının yayılması ilk sırada geliyor. Mesela 19 Mart Perşembe günü dolaşıma sokulan bir ses kaydında 20 Mart Cuma günü sokağa çıkma yasağı ilan edileceği, bunun kesin bilgi olduğu, bu yüzden de herkesin market alışverişini yapması gerektiği ve bankalardan paralarını çekmesi gerektiği vurgulanıyordu. Başka hezeyanlar da vardı ses kaydında. Tabii ki ses kaydında söylenenler yalandı ve öyle de oldu. Fakat bunun FETÖ için bir önemi yok. Önemli olan o anlık kargaşa oluşturabilmek. Diğer paylaşımlarda da bankalardaki paraların çekilmesi konusunun gündemde tutulması ekonomiyi hedef almaya yönelik yoğun bir çalışma olduğunu gösteriyor.
4- Twitter'da fake hesaplar üreterek vaka ve ölümler gizleniyor yönünde yoğun paylaşım yapılıyor. Bu süreçte gerek Bilim Kurulu üyeleri adına gerekse enfeksiyon hastalıkları alanında uzman isimlerin adına benzeyen hesaplar açılıyor. Paylaşımlarda gerçek bilgilere yer verildiği gibi bunların arasına çok kritik olacak şekilde yanlış bilgiler de ekleniyor. Ayrıca aynı hesaplardan yapılan paylaşımlarda vefat ve vaka sayısının açıklanandan fazla olduğu yalanı dolaşıma sokuluyor.
7- FETÖ üyeleri kendi kitlesini kontrol etme konusunda da boş durmuyor. Çin'de ortaya çıkan bu salgını kendilerine bağlayan da var. Bu bağlamda hapisteki darbeci FETÖ üyelerinden hareketle Çin'de ortaya çıkan salgın Türkiye'ye Allah'ın bir cezası olarak sunulmaya çalışılıyor. FETÖ üyeleri aklını kiraya verdikleri için buna da inanıyor.
Dolayısıyla 15 Temmuz kanlı darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ kendince toplum düşmanlığını yapmaya devam ediyor. Türkiye'nin hızlı adımlar atarak sosyal medyada ortaya çıkan bu kirliliğe müdahale ediyor olması değerli. Aynı şekilde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un düzenli açıklamalar yaparak gerçek bilgileri toplumla paylaşması FETÖ ve uzantıları tarafından oluşturulmaya çalışılan atmosfere izin vermiyor. Ama en önemlisi toplumun geniş kesimleri artık FETÖ'yü ve taktiklerini tanıyor. Bu yüzden de itibar etmiyor. FETÖ'nün provokasyon için sürekli yeni taktik arayışında olması da bu yüzden.
[Sabah, 28 Mart 2020]