SETA > Dijital Medya |
Perspektif Kriz Döneminde İletişim Yapılması Gerekenler ve Dikkat Edilecek Hususlar

Perspektif: Kriz Döneminde İletişim | Yapılması Gerekenler ve Dikkat Edilecek Hususlar

Kriz döneminde medya nasıl bir rol oynar? Kriz döneminde doğru ve sağlıklı iletişim için yapılması gerekenler neler? Kriz döneminde kutuplaştırıcı söylem, mezenformasyon ve dezenformasyon ile mücadelelerde neler yapılmalıdır?

Paylaş
Dosyayı İndir

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler on ilde 13 milyon 421 bin 699 kişinin yaşadığı bir bölgeyi etkilemiştir. Depremler Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis’te birçok binanın yıkılmasına ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

On ilde büyük yıkımlara sebep olan depremler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “asrın felaketi” olarak nitelendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ise bu depremleri Avrupa Bölgesi’nde yüz yıldır görülen en kötü doğal afet olarak tanımlamıştır.

Doğal afet, terör, savaş gibi olaylar insan hayatının doğal akışını bozan ve olumsuz yönde etkileyen krizler olarak tanımlanmaktadır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) “afet” (disaster) kavramını şu şekilde...

Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın..