SETA > Rapor |
SETA Güvenlik Radarı 2025 te Türkiye nin Jeopolitik Ortamı

SETA Güvenlik Radarı: 2025’te Türkiye’nin Jeopolitik Ortamı

SETA Güvenlik Radarı’nın 2025 baskısı, Türkiye’nin değişen jeopolitik görüntü bağlamında gelişen dış, güvenlik ve savunma politikalarını analiz etmektedir. 2025’te Türkiye’nin karşı karşıya olduğu zorluklara ve fırsatlara odaklanan rapor, Ankara’nın bölgesel çatışmalara, büyük güç rekabetine ve savunma modernizasyonuna yönelik stratejik yanıtlarını öne çıkarmaktadır.

Paylaş
Dosyayı İndir

SETA Güvenlik Radarı’nın 2025 baskısı, Türkiye’nin değişen jeopolitik görüntü bağlamında gelişen dış, güvenlik ve savunma politikalarını analiz etmektedir. 2025’te Türkiye’nin karşı karşıya olduğu zorluklara ve fırsatlara odaklanan rapor, Ankara’nın bölgesel çatışmalara, büyük güç rekabetine ve savunma modernizasyonuna yönelik stratejik yanıtlarını öne çıkarmaktadır. Raporda, Türkiye’nin stratejik özerklik arayışı vurgulanırken NATO’ya bağlılığını ve Afrika ile Orta Asya’daki ortaklıkları güçlendirme çabalarını sürdürdüğüne dikkat çekilerek insansız sistemler, hava savunma teknolojileri ve denizcilik yeteneklerine yapılan yatırımları içeren savunma sanayiindeki ilerlemeler incelenmektedir. Ayrıca Türkiye’nin Esed sonrası Suriye’deki rolü, Somali-Etiyopya ve Sudan gibi çatışmalarda arabuluculuk yapma çabaları ve Gazze’deki gerilimleri yöneterek kendisini bölgesel istikrarı sağlayıcı bir güç olarak konumlandırması değerlendirilmektedir.

Çalışmada yer alan çeşitli bölümlerde Türkiye’nin PKK/YPG tehditlerine karşı yürüttüğü terörle mücadele operasyonları ve Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri dengelemeye yönelik stratejileri, güvenlik çerçevesinin temel unsurları olarak analiz edilmektedir.

Bu çalışma, Türkiye’nin 2025’te ekonomik kısıtlamaları hafifletmek, savunma ihracatını güçlendirmek ve bölgesel ve küresel güvenlik düzenini şekillendirmek için diplomatik etkisini kullanma yaklaşımlarına da ışık tutmaktadır.